"Безпрецедентно топли партньорски и дори приятелски отношения свързват днес Москва

...
"Безпрецедентно топли партньорски и дори приятелски отношения свързват днес Москва
Коментари Харесай

За какво ще преговаря Владимир Путин в Саудитска Арабия и ОАЕ?

"Безпрецедентно топли партньорски и даже другарски връзки свързват през днешния ден Москва със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Тази оценка даде президентът на Русия Владимир Путин в изявление за арабски малките екрани преди започващите си през днешния ден публични държавни визити в двете близкоизточни страни ", осведоми "Росийская газета ".

"Но Русия в никакъв случай не другарува с някого срещу другиго ", е напомнил Путин, щом станало дума за Иран. "Ислямската република е огромна районна мощ, чиито ползи би трябвало да се съблюдават и за взаимно съгласие да се води разговор ", изтъкнал той. "Ако използваме положителните си връзки и с Иран, и с арабския свят, със Саудитска Арабия, с ОАЕ, коства ми се, може да открием нещо от общ интерес ", е декларирал съветският водач. Преговорите ще минат на фона на рецесията в Персийския залив, която всеки миг може да провокира директен боен конфликт сред арабските страни и Иран, отбелязва обаче "Комерсант ".

Руският президент идва в кралството тъкмо месец след офанзивата против саудитските петролни обекти. Гледищата на Москва и на Рияд върху случая, раздрусал петролните пазари, радикално се разминават. Отговорността бе поета от йеменското придвижване на хусите "Ансар Аллах ". Но Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия упрекнаха Иран, показва вестникът. "Погледнете картата, къде е Йемен, а къде - Иран. Трябват ли ви други доказателства? " - коментирал пред "Комерсант " неназован западен посланик.

Москва не поддържа версията, че зад офанзивата стои Техеран, най-малко обществено, обобщава изданието изказвания на Путин пред арабските малките екрани. Той разказал също, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман запитал дали Русия може да взе участие в следствието на случая. Владимир Путин заречен да даде за задачата всичко, каквото изискат от нас, и всичко, каквото имаме.

"Веднага след нападението президентът на Русия за следващ път предложи на Рияд да купи от Москва системи за противовъздушна защита ", припомня всекидневникът. И предвижда, че на идните договаряния държавните водачи ще се помъчат да избегнат острите тематики и да се концентрират на това, което сближава двете страни.

При все това саудитският държавен министър за външните работи Адел ал Джубейр дал отговор колеблив ", запитан от "Комерсант " по какъв начин се отнася Рияд към показаната през лятото от Москва актуализирана идея за групова сигурност в зоната на Залива. В нея се приказва за разговор сред страните от района, в това число Иран, разяснява вестникът.

Основният акцент в визитата на Путин ще бъде развиването на търговско-икономическото съдействие. В Саудитска Арабия наложително ще се разисква договорката ОПЕК+, която би била невъзможна без координиране сред Москва и Рияд. Освен това са готови за сключване близо 30 документа. Според Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за директни вложения, планува се Русия и саудитското кралство да сключат 10 покупко-продажби на обща стойност над 2 милиарда $, прибавя "Комерсант ".

Според събеседник на "Известия " в съветските железници двете страни възнамеряват да строят взаимно жп линия сред Рияд и пристанище Джида, също и жп връзки сред пристанищата по западното крайбрежие на кралството в границите на бъдещия саудитски сухопътен мост сред Червено море и Персийския залив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР