Безпрецедентните санкции на САЩ по глобалния закон Магнитски, които сполетяха

...
Безпрецедентните санкции на САЩ по глобалния закон Магнитски, които сполетяха
Коментари Харесай

Преброени ли са дните на Иван Гешев

Безпрецедентните наказания на Съединени американски щати по световния закон " Магнитски ", които " сполетяха " Пеевски, Божков и Желязков, са израз на доста ниската оценка, която Вашингтон очевидно слага на правосъдната система, на службите и изключително на прокуратурата в България. Означава ли това, че дните на Иван Гешев, отпред на тази институция, са преброени?
На пръв взор - да. Буреносните облаци над Главния прокурор започнаха бързо да се сгъстяват. Показателно е, че американската посланичка Мустафа побърза да се срещне с основни министри на служебния кабинет, само че по този начин и не откри време за Обвинител No1. Нуждата от такава среща е повече от наложителна; тя се схваща от единствено себе си, когато става дума за лица, за които има доказателства, че са престъпили закона.
Прокуратурата предпочиташе да издава извинителни бележки  
Изглежда обаче, че за американците това " свиждане " би било неефикасно, а може би и нездравословно. Нима има смисъл да търсиш котарака, когато е посочил, че избира да спи умерено, до момента в който мишките танцуват необезпокоявани зад тила му?
И при Гешев, и при предшественика му Цацаров, който оглавяваше институцията в интервала 2012-2019 година, българската прокуратура нееднократно е била " питана " за господин Пеевски. Ала прокуратурата, а и другите профилирани органи, не намираха нищо неправилно в активността на политика от Движение за права и свободи. Вместо това той получаваше извинителни бележки и след инспекциите излизаше чист като сълза.
По същия метод недостижим в продължение на години беше и Васил Божков, чиято съмнителна кариера стартира десетилетия обратно в годините на прехода, до момента в който един бял ден - както той твърди - отказал да дава " съпорт " на модела ГЕРБ-ДПС. Въпреки неочаквания интерес на органите към Божков, той обаче бе оставен да замине в чужбина.
Независимо от земетресението, което провокираха глобите по закона " Магнитски ", основният прокурор към този момент си остава недостижим. Да, глобите ни удостоверяват нещо, което от дълго време към този момент знаем - че неговият коефициент на потребно деяние е срамно невисок - някои биха споделили даже негативен.
Моделът ГЕРБ-ДПС още не е разграден
С оглед на ниската оценка, която обществото дава на ръководената от него институция, глобите сигурно са били за мнозина последният гвоздей в ковчега на репутацията на Гешев. Ала при този състав на Висш съдебен съвет, предварителното преустановяване на мандата му е едва евентуално. Още по-неправдоподобно е господин Гешев да се трогне от митингите пред Съдебната палата и да хвърли оставка.
Пеевски бе глобен, но цялостното разграждане на модела ГЕРБ-ДПС занапред следва. Скандалите, огласявани от кабинета " Янев ", приказват, че тежки закононарушения, свързани с работата на този модел, а и освен, са се случвали под носа на прокуратурата. Ако е политически подвластен, господин Гешев е " добре стимулиран " да не се отхвърля от „ поставените му задания ”.
Ако приемем тезата, че той обслужва модела ГЕРБ-ДПС, се вижда, че основният прокурор е може би неговият финален предпазен вал. Главният е нещо като " линията Мажино " пред портите на правосъдната система - падне ли Гешев, пада не Париж, а Сараите и Банкя.
Да вземем, да вземем за пример, абсурда с подслушваните опозиционни политици, издигнат от ген. Атанасов и министър Рашков. Според прокуратурата, скандал няма. От известието на прокуратурата излиза, че и да е имало подслушване, всичко е било… законно. Темида си остава с вързани очи.
Механизъм за отстраняването на основния прокурор
Вижда се, че за " отпътуването на Гешев " ще са нужни нов парламент и болшинство, които да извършат законодателни промени. Промени в конституцията, които основават сполучлив механизъм за премахване на основния прокурор, могат да бъдат признати и от нормално Народно събрание. Това може да стане факт напълно скоро, само че зависи от констелацията на ползите в 46-тото Народно събрание.
 
Поради това господин Гешев евентуално ще изчаква до последния миг, с цел да се ориентира накъде трайно ще задуха вятърът. Ако вероятността е той задълго да е срещуположен, не е изключено Гешев да се опита да се контракти с тези, които са се заели да вадят скелетите от дрешника на някогашната власт, с цел да избави кожата си.
 
Автор: Петър Чолаков,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР