Безпрецедентен натиск е оказван върху избиратели. Тази информация е докладвана

...
Безпрецедентен натиск е оказван върху избиратели. Тази информация е докладвана
Коментари Харесай

Бойко Рашков с разкрития за купуването на гласове

Безпрецедентен напън е оказван върху гласоподаватели. Тази информация е докладвана на вътрешния министър Бойко Рашков от регионалния шеф на Смолян, разгласи вицепремиерът на брифинг след съвещанието на Министерски съвет.

„ В някои обитаеми места има оказван голям напън върху гласоподаватели - по друг метод и по разнообразни аргументи ”, изясни МВР-шефът.

Рашков не назова съответни имена, само че акцентира, че действието е значително.

" Идентифицирали сме доста лица, които стартират да основават организация за пазаруване на гласове ", разкри силовият вицепремиер.

„ Спрямо тези лица в избран миг, който ще бъде определен, ще се подхващат нужните законови ограничения, с цел да се предотврати осъществяване на закононарушение срещу политическите права на жителите, срещу замяната на действителния им избор с подобен, който тяхната воля не диктува. Тези, които се занимават с такава активност, би трябвало да знаят, че няма да останем безучастни “, отсече Бойко Рашков.

МВР-шефът сподели, че регионалният шеф на Смолян му е споделил, че в някои обитаеми места се оказва голям напън върху жители, с цел да дадат гласа си за избрана партия, само че отхвърли да уточни коя е тя.

Ако някой отиде в Горското стопанство да си закупи дърва за огрев, различен отиде да употребява други сходни услуги, всичко това се употребява за напън върху тези лица, което е позорно събитие, най-малко по моя оценка. Ако продължава по този начин до изборния ден, дали ще значи, че този жител, върху който е оказан подобен напън, ще може да изрази волята си и ще може да гласоподава за онази политическа партия, на която симпатизира? Или ще даде своя избор за оня, който е упражнявал неприемлив напън? “, сподели още Рашков.

" Взехме решение „ Информационно обслужване " да взе участие в поръчката за доставка на 1 637 машини за гласоподаване на 11 юли ", изясни още Бойко Рашков.

Средствата ще бъдат преведени на ЦИК, които ще ги пренасочат към „ Информационно обслужване “ и доставчика на устройствата. Рашков посочи, че машините ще бъдат товарени от Холандия и ще дойдат в България до края на седмицата.

" Машините ще бъдат разположени за предпазване и защита там, където са тези машини, които послужиха за гласуването на 4 април. Обсъждаме опциите по линия на интернационалното съдействие да осигурим по-лесно превозване до нашата страна, с цел да може по-своевременно да осигурим опция за тяхната конфигурация и подготвеност за прилагане в изборния ден ", добави служебният вицепремиер.

Той напомни, че на постоянните парламентарни избори, които се организираха на 4 април, бяха обезпечени към 9 600 машини за гласоподаване. Рашков подсети и за несполучливия опит на ЦИК за договаряния за доставка на спомагателни устройства със „ Сиела Норма “ – досегашният снабдител.

„ Тази сделка не се осъществя до дъно заради неизгодната цена, която беше препоръчана от тази компания. Четири дни по-късно договарянията със „ Сиела Норма “ бяха прекратени, а на 14 юни поръчката беше прекъсната. Нещата не можеха да останат на това равнище и се пристъпи към разискване на различен вид – с „ Информационно обслужване. Това е държавна компания, в която страната има 99% присъединяване и на процедура първо ЦИК взе решение да се закупят тези машини, а Министерският съвет прегледа въпроса за възлагане на такава задача на „ Информационно обслужване " по този начин, че да взе участие в поръчката за доставка на 1 637 машини за изборите на 11 юли “, изясни вътрешният министър, представен от Агенция " Фокус ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР