Безпрецедентен е ръстът на парите за системата на образованието, заложен

...
Безпрецедентен е ръстът на парите за системата на образованието, заложен
Коментари Харесай

Таня Петрова: Близо 1750 лева ще е средната учителска заплата през 2021 г.

 Безпрецедентен е растежът на парите за системата на образованието, заложен в проектобюджет 2021 година Общо 5. 642 милиарда лв. са планувани за предпочитания бранш, уточни за Varna24.bg националният представител от ПГ на ГЕРБ Таня Петрова.

Като дълготраен учебен шеф и учител по математика тя направи разбор на числата в проекторамката, които касаят както нарастването на учителските заплати, по този начин и модернизацията на учебни заведения и детски градини. За растежа на възнагражденията на учителите през 2021 година са планувани 360 млн. лв., което подсигурява тяхното двойно нарастване спрямо 2017 година Така междинната учителска заплата ще доближи 125 % от междинната за страната, уточни депутатът.

От януари минималната учителска заплата ще стане 1260 лева, с което държавното управление на ГЕРБ ще извърши обещанието си към българските учители, вследствие на което междинната заплата в българското обучение ще бъде по-висока и то доста от междинната работна заплата за страната, както излиза наяве от числата, акцентира националният представител.

Освен това в проектобюджета са заделени средства за оптимизация и оптимално нарастване на заплатите на младите преподаватели във ВУЗ-овете. Възнагражденията на асистентите и докторантите са ниски и държавното управление пое ангажимент разликата сред най-ниската и най-високата заплата да бъде понижена. Защото, точно това е повода все по-малко младежи да желаят да преподават в университети и да се занимават с научна активност, разяснява Таня Петрова.

Още за системата на образованието – 57.8 млн.лева, се насочват за растеж на заплатите на непедагогическия личен състав, в допълнение 70 млн.лева са за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски градини, ясли и учебни заведения. Нови 20 млн.лева отиват за продължение на модернизацията на учебните кабинети в системата на междинното обучение и създаване на STEM среда/б.р.в която детето или ученикът ще бъде собствен личен преподавател, откривател и странник в областите на науката/. С 38 млн. лв. ще се подкрепя заплащането на наставнически такси за хранене на децата от наложителното предучилищно образование, както и за компенсиране на разноските за развъждане и образование на деца, които не са признати заради липса тук-там в държавни и общински детски градини.

Предвидени са 36 млн.лева за разширение на достъпа и обгръщане на 4-годишните деца в наложително предучилищно образование. За обезпечаване на превоз на деца и възпитаници, в това число и за поддръжка на рейсове са заложени 46 млн.лева. Народният представител Таня Петрова разяснява и готовността на учебните заведения да се оправят с провокациите на отдалеченото образование.

" Опитът от март-април демонстрира, че просветителната система е подготвена за отдалечено образование. На този стадий това не се постанова навсякъде и може да стане факт, когато Министерство на здравеопазването и МОН вземат съответното решение съгласно развиването на пандемичната конюнктура. Решение евентуално няма да се вземе на национално равнище, а всяка област, или община съгласно броя на заболелите ще вземе съответно решение. Не бих споделила, че на всички места на 100 % има обезпеченост със средства за образование от разстояние, само че по-голямата част от учебните заведения имат тази подготвеност ", сподели Таня Петрова.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР