Безпрецедентен брой случаи на вируса на високопатогенна инфлуенца по птиците

...
Безпрецедентен брой случаи на вируса на високопатогенна инфлуенца по птиците
Коментари Харесай

Невиждан бум на летни случаи на птичи грип в Европа

Безпрецедентен брой случаи на вируса на високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) са докладвани при диви и домашни птици от юни до септември в Европа. Това е оповестено в уеб страницата на Европейския орган по сигурност на храните.

В предходните години през летния интервал не е имало случаи или са били открити единствено по няколко. Цялостният ВПИП сезон 2021-2022 година докара до най-голямата зараза, следена до момента в Европа, заяви Българска телеграфна агенция.

Между 11 юни и 9 септември 2022 година са докладвани 788 открити случая на инфлуенца в 16 страни от ЕС/ЕИП и Обединеното кралство, надлежно 56 при домашни птици, 22 при отглеждани в затворени пространства и 710 при диви птици. Необичайното неизменност при дивите птици е траяло през лятото и се следи в 15 европейски страни. Вирусът е достигнал колониите за размножаване на морски птици на северното атлантическо крайбрежие, причинявайки всеобща смъртност, изключително в Германия, Франция, Нидерландия и Обединеното кралство.

Силно заразните диви птици съставляват непрекъснат риск от зараза за домашните. От юни до септември броят на огнищата при домашните птици е намалял спрямо предходните месеци, само че е повече от пет пъти по-висок в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

" Със случаите, открити при домашни и диви птици до септември, актуалната зараза явно към момента продължава. Тъй като стартира есенната миграция и броят на дивите птици, зимуващи в Европа, се усилва, те евентуално са изложени на по-висок риск от зараза с ВПИП спрямо предходните години заради следената резистентност на вируса в Европа ", сподели Гилхем де Сезе, началник на отдела за произвеждане на оценка на риска към ЕОБХ.

Центърът препоръчва бързо използване на подобаващи и устойчиви тактики за намаляване на ВПИП, в това число подобаващи ограничения за биосигурност и тактики за наблюдаване за ранно разкриване. Трябва да се обмислят средносрочни до дълготрайни тактики за предварителна защита в гъсто обитаеми региони и в системи за произвеждане на домашни птици, които са мощно податливи на излагане на инфлуенца по птиците.

За съставянето на отчета за птичия грип принос има и Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите и референтната лаборатория на Европейски Съюз.

 Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Безпрецедентен географски обсег

Продължаващият сезон на ВПИП е довел до най-голямата зараза, следена до момента в Европа, с общо 2467 огнища при домашни птици и 47,5 милиона птици, умъртвени в засегнатите предприятия. Освен това са били обявени 187 случая при птици, отглеждани в затворени пространства, и 3573 ВПИП случаи при диви птици. Географският обсег на тазгодишната зараза е невиждан, като докладваните случаи варират от островите Свалбард в Норвегия до Южна Португалия и чак на изток до Украйна, засягайки общо 37 европейски страни.

През есента на 2021 година вирусът ВПИП също е прекосил Атлантическия океан за първи път, разпростирайки се от Европа към Северна Америка по миграционни пътища и причинявайки тежка зараза измежду домашните птици в няколко канадски провинции и американски щати, както и причинявайки смъртност на диви птици.

Нисък риск за хората

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC), който също е съдействал за отчета, заключава, че рискът от зараза за общото човешко население в ЕС/ЕИП е невисок и невисок до междинен за професионално изложени хора, с висока неустановеност заради огромното многообразие на циркулиращите вируси на птичия грип в популациите на птици. Рискът от предаване на хората посредством излагане на инфектирани птичи артикули се смята за нищожен.

Освен това ECDC разгласява механически отчет по отношение на " Тестване и разкриване на зоонозни грипни вирусни инфекции при хора в ЕС/ЕИП ", за който EFSA, референтната лаборатория на Европейски Съюз и Европейската организация за сигурност и здраве при работа също са съдействали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР