Безплатното паркиране на автомобили около националния стадион Васил Левски ще

...
Безплатното паркиране на автомобили около националния стадион Васил Левски ще
Коментари Харесай

Паркирането около Националния стадион остава безплатно за неопреледено време

Безплатното паркиране на коли към националния стадион " Васил Левски " ще продължи за неопределен срок, откакто през днешния ден Столичният общински съвет не одобри да отдаде пространството за безплатно прилагане на Министерството на младежта спорта.

Предложението не се одобри, откакто съветници от Българска социалистическа партия и Реформаторския блок изрекоха съществени рецензии, че Столичната община ще подари терена с повърхност към 4 декара на министерството, което да го преотдаде на сдружението си " Национална спортна база ". В изявленията си съветниците обявиха подозрения, че сдружението ще го трансформира в заплатен паркинг.

По данни на Столичната община в този момент там всеки ден гратис паркират към 1000 автомобила.

За да излизат хигиенистките

Аргументите на вносителя Анатоли Илиев (ГЕРБ) също не бяха задоволително безапелационни, като петима от съветниците от партия му не гласоподаваха. По думите му поради непрекъснатото наличие на паркирали коли " хигиенистките, които би трябвало да пометат на стадиона, не могат да излизат ".

В отговор на подозренията, че мястото ще стане заплатен паркинг Илиев сподели и, че не ясно какво тъкмо възнамерява да направи с него Министерството на спорта. Той добави, че казусът касае сигурността, тъй като на стадиона непрекъснато се провеждали спортни мероприятия, а паркиралите коли пречели.

Колите също по този начин пречели на прекосяването, а " майките с колички могат да употребяват единствено Борисовата градина ".

Говорим за паркинг

В отчета е включено и мнение от основният проектант на София Здравко Здравков. По думите на Милка Христова в документа се " приказва единствено и само за паркиране, а не за сигурност ".

Според Марта Георгиева (Реформаторски блок, ДСБ) с отчета се цели бъдещето легализиране на паркинг, който сега е нерегламентиран. Същевременно това се прави, до момента в който към момента се чака одобряването на подробния организационен проект за Борисовата градина, за който съветници от ГЕРБ към този момент дадоха обещание, че няма да позволява никакви нови паркинги, сподели Георгиева.

Тя цитира и отговор до нея от кметът на София Йорданка Фандъкова, в който се споделя, че " не съществува никаква опция по време на проектирането в Борисовата градина да се обособяват паркинги ". По думите й с предлагането се цели тъкмо противоположното.

В отговор Силвия Христова (ГЕРБ) съобщи, че в случай че подробният организационен проект не планува към стадиона да има паркинг, то той ще бъде отстранен. Тя уточни, че Столичният общински съвет ще утвърди и контракта с Министерството на спорта и в него ще се включи уговорка за преустановяване.

И още обосновка

Милка Христова цитира член от Наредбата за общинската благосъстоятелност, съгласно който " Национална спортна база " не може да получи терена, както е записано в отчета. Причината е, че то е комерсиално сдружение, а в наредбата е записано, че общината може да от дълго време парцели безплатно единствено на " юридически лица, които са бюджетна прехрана или на техни териториални структури ".

По думите на Анатоли Илиев стадионът се употребява съвсем всекидневно от 4 футболни тима и федерацията по лека атлетика, " които в този момент не могат да употребяват паркинга поради нерегламентираното му прилагане от коли ".

Освен националният тим по футбол, против от Първа лига на националния стадион в друго време играеха " Славия ", " Септември " и " Витоша-Бистрица ". Последните два клуба означиха най-слаба посещаемост през първите 6 кръга от началото на шампионата в Първа лига. " Славия " към този момент не играе на " Васил Левски ", като се завърна на стадиона си в квартал " Овча купел ".

По думите на ръководителя на общинския съвет Елен Герджиков, с цел да може общината да отдаде мястото на " Център за градска подвижност ", който да го трансформира в паркинг, би трябвало да промени статута му от обществена в частна общинска благосъстоятелност, което нямало да се хареса на никого.

Вносителят Анатоли Илиев допълните, че затова било по-добре теренът да бъде даден на министерството, което да търси решение на проблемите с колите и сигурността.

В последна сметка от 47 съветници, които гласоподаваха, едвам 23 поддържаха предлагането, 17 бяха срещу, а останалите не гласоподаваха. Минути по-рано общинските съветници утвърдиха единствения претендент за мажоритарния дял на общината в " Общинска банка " след сериозна полемика.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР