Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще се

...
Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще се
Коментари Харесай

Организират безплатни изследвания за хепатит В и С

Безплатни скринингови проучвания за хепатит В и C ще се проведат на 26-ти юли (петък) във Варна в интервала от 10 до 17 ч. Локациите са пред Катедралния храм " Успение Богородично " и на централния вход на Морската градина. Инициативата се провежда във връзка 28-ми юли – Световния ден за битка с хепатита, от Сдружение „ ХепАктив “ и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на Община Варна. Акцията е част от акцията „ Хепатитът постоянно е незабележим. Изследвай се СЕГА! “, която ще се организира в шест български града през юли и септември и ще даде опция на жителите да узнаят бързо, гратис и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да покачат своята осведоменост по отношение на двете инфекции.

Безплатните проучвания ще се правят в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти посредством бързи скринингови проби, като се взема единствено капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в границите на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието проучване е отчело позитивен резултат, ще бъдат насочвани към експерт за уточняване на положението им и назначение на лекуване при нужда. За провеждането на проучванията не съществуват ограничавания по отношение на предишна консумация на храни и питиета.

Събитието има за цел и да подсети, че хепатит В и С са безсимптомни болести и единственият метод за навременното им диагностициране е посредством съответно кръвно проучване. В България се допуска, че почти 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а към 77 хиляди с хепатит С, само че от тях едвам един от всеки десети е наясно със своята диагноза. Основната рискова група са хората над 40-годишна възраст заради обстоятелството, че в предишното кръвта и кръвните артикули не са били изследвани за вирусите на хепатит В и С, а имунизацията за хепатит В стартира да се ползва на новородените след 1992 година

В България сега се приготвя Национална стратегия за предварителна защита и надзор над вирусните хепатити, която се чака да бъде финализирана през октомври, като към сегашния миг проучванията за двата вируса не са включени в годишния пакет с профилактични проучвания. Единственият метод човек да се изследва е или да ги заплати независимо в лаборатория или да се възползва от безплатните проучвания, предлагани при сходни скринингови акции или в районните здравни инспекции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР