Безплатни градини за всички деца над 3-годишна възраст, увеличение на

...
Безплатни градини за всички деца над 3-годишна възраст, увеличение на
Коментари Харесай

Детските градини стават безплатни, учителските заплати 25% над средните |

Безплатни градини за всички деца над 3-годишна възраст, нарастване на учителските заплати по този начин, че размерът им да надвишава междинната за страната с 25%, електронен облак за  образователни запаси, възобновяване въз основата на професионалните гимназии и битка с плагиатството във висшето обучение са измежду главните цели на МОН за тази година. Представи ги министър Николай Денков на конференция през днешния ден.

Според него освобождението от такси за детските градини ще обезпечи достъп на повече деца. Сега такова има единствено в някои общини.

За учебните заведения ще бъде създадена нова стратегия за извънкласни действия в региона на спорта и културата взаимно от МОН и министерствата на спорта и на културата. Целта е обгръщането на оптимален брой деца в групови извънкласни действия и ресоциализация след наложеното от пандемията образование от у дома.

Ще продължат ремонтите на физкултурни салони посредством нова стратегия, която ще обгръща и спортните площадки.

С цел повишение качеството на учебното обучение ще продължи и политиката за увеличение на учителските заплати. МОН дава обещание те да станат 25% над междинната за страната. В края на септември 2021 година тя е била 1520 лева, а главната учителска - 1260 лева С 25% над междинната би станала 1640 лева

МОН поема уговорката да усили и стандарта за прехрана на просветителните институции, което значи по-големи бюджети.

Ще бъде основана и тествана нова методика за оценка на добавената стойност на образованието. Тя ще бъде употребена като главен съставен елемент на оценката за качеството на преподаване в учебните заведения, отчитайки техните справедливи специфики, да вземем за пример вид обитаемо място, учебен статус на родителите и други

Стартира и Единна електронна платформа за просветителни услуги и наличие. Електронният облак ще обезпечи достъп до просветителни запаси на всички учители, възпитаници и техните родители.

Подобряване на материалната база в 24 професионални гимназии планува програмата на МОН за 2022 година Те ще станат учебни заведения - хъбове в своите райони с пари по Плана за възобновяване и резистентност.

Ще има повече пари за дуално обучение, при което учениците в професионалните паралелки съчетават учебното обучение с процедура в действителна среда в предприятия.

Ще се усилят местата в паралелките, които образоват по предпазени специалности, при които финансирането се резервира и при по-малък напор поради значимостта на дадена компетентност за страната, както и в паралелките по специалности, от които има дефицит на трудовия пазар.

Висше обучение

Справяне с плагиатството е цел №1 във висшето обучение. За постигането ù оттук насетне ще бъдат проверявани всички научни изявления, а освен тези, които служат в състезания за научно израстване, както е в този момент. Ще се сътвори двустепенна конструкция за инспекция. Чрез нормативни промени висшите учебни заведения и научните организации ще бъдат задължени да основат свои комисии по академична нравственос, които ще вършат първичните инспекции. Съществуващата национална Комисия по академична нравственос към МОН ще бъде втората инстанция, пред която ще могат да се апелират решенията на университетските комисии. Отделно от това се плануват промени в методиката за акредитация на професионалните посоки в университетите и при атестацията на преподавателите, както и преструктуриране на висшите учебни заведения.

Над 1 милиард лв. има за обучение и просвета по Плана за възобновяване и резистентност и оперативните стратегии, означи министър Денков. Предстои подготовка на огромен набор от документи, създаване на условия за кандидатстване и процедури за оценяване на плановите оферти, добави той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР