Безотговорното поведение в условията на коронавирусната пандемия е самоубийствено, не

...
Безотговорното поведение в условията на коронавирусната пандемия е самоубийствено, не
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Обществената безотговорност е самоубийствена

Безотговорното държание в изискванията на коронавирусната пандемия е самоубийствено, освен поради директните последствия, само че и поради умората измежду медиците, предизвести доктор Аспарух Илиев, който завежда лаборатория в университета в Берн.

" Според информацията ми обстановката в огромните лечебни заведения в София във връзка с броя пациенти с COVID-19, умрелите и натоварването на екипите е ужасяваща (не пресилвам, думите на медиците са " Ужасно е! " ), меко казано, из цяла България обстановката не е по-добра. Тук не приказваме за привършване на запасите на лечебните заведения и сътрудниците, системата е от дълго време оттатък всеки рационален предел. В такава система няма късмет за съответно лекуване на каквото и да е, макар (меко казано) героичните старания на медиците. Всеки отвън системата би трябвало да е наясно по какъв начин безотговорното държание на обществото е самоубийствено, освен поради непосредствените последствия, а поради непрестанно изтъняващите сили на медиците. " - разяснява доктор Илиев в профила си във Facebook.

Във връзка със случая на пациентката с тежка форма на COVID-19, която няколко столични лечебни заведения отхвърлиха да одобряват, в случай че 6 лечебни заведения са я върнали, това " значи, че 6 лечебни заведения са претъпкани и нямат свободно легло ".

" Тук приказваме за изключително претоварване най-много на интензивните кревати, които са високо профилирани, болните са мониторирани непрекъснато, постоянно интубирани и обдишвани. Именно тези кревати са значими и нужни освен за COVID-пациенти, само че за такива с инфаркти, инсулти, с тежки болести. Много лечебни заведения (като Инфекциозна болница в София, където работи Атанас Мангъров) нямат сходни кревати и изпращат тежките си пациенти при утежняване по близките лечебни заведения. " - добавя българският академик.

Според него, леглата за интензивни пациенти в София не са малко, само че сега броят на пациентите, които се нуждаят от интензивно лекуване е несъразмерно огромен.

" София има към 150 интензивни кревати. В западноевропейските страни броят на интензивните кревати е сред 50 и 330 на милион. Не сме преди всичко, само че имаме задоволително за потребностите на столицата, проблем са болните. " - отбелязва д.-р Илиев.

Припомняме, по-рано той разяснява, че даже да се разкрият нови кревати за интензивно лекуване, това няма да реши казуса, тъй като без нужния брой медици тези кревати няма да са същински интензивни кревати, а просто " хотел с О2 ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР