Безотговорното поведение в условията на коронавирусната пандемия е самоубийствено, не ...

Безотговорното поведение в условията на коронавирусната пандемия е самоубийствено, не

Д-р Аспарух Илиев: Обществената безотговорност е самоубийствена

Безотговорното държание в изискванията на коронавирусната пандемия е самоубийствено, освен поради директните последствия, само че и поради умората измежду медиците, предизвести д-р Аспарух Илиев, който завежда лаборатория в университета в Берн.

" Според информацията ми позицията в големите лечебни заведения в София във връзка с броя пациенти с Коронавирус-19, умрелите и натоварването на екипите е ужасяваща (не пресилвам, думите на медиците са " Ужасно е! " ), меко казано, из цяла България позицията не е по-положителна. Тук не приказваме за привършване на запасите на лечебните заведения и сътрудниците, системата е от дълго време оттатък всеки рационален предел. В такава система няма късмет за адекватно лекуване на каквото и да е, макар (меко казано) героичните старания на медиците. Всеки отвън системата би трябвало да е наясно по какъв начин безотговорното държание на обществото е самоубийствено, освен поради непосредствените последствия, а поради непрестанно изтъняващите сили на медиците. "-разяснява д-р Илиев в профила си във Facebook.

Във връзка със случая на пациентката с тежка форма на Коронавирус-19, която няколко столични лечебни заведения отказаха да одобряват, в случай че 6 лечебни заведения са я върнали, това " значи, че 6 лечебни заведения са претъпкани и нямат свободно легло ".

" Тук приказваме за характерно претоварване най-към този момент на натоварените кревати, които са високо специализирани, болните са мониторирани непрекъснато, постоянно интубирани и обдишвани. Именно тези кревати са съществени и нужни освен за Коронавирус-пациенти, само че за такива с инфаркти, инсулти, с тежки болести. Много лечебни заведения (като Инфекциозна болница в София, където работи Атанас Мангъров) нямат сходни кревати и изпращат тежките си пациенти при влошаване по близките лечебни заведения. "-добавя българският академик.

Според него, леглата за натоварени пациенти в София не са малко, само че сега бройката на пациентите, които се нуждаят от активно лекуване е несъразмерно огромен.

" София има към 150 натоварени кревати. В западноевропейските страни бройката на натоварените кревати е сред 50 и 330 на милион. Не сме преди всичко, само че имаме задоволително за потребностите на столицата, казус са болните. "-означава д.-р Илиев.

Припомняме, по-рано той разяснява, че даже да се разкрият нови кревати за активно лекуване, това няма да взе решение казуса, тъй като без нужния брой медици тези кревати няма да са реални натоварени кревати, а елементарно " хотел с О2 ".

Източник: fakti.bg