Безотговорно се нахвърлят процеси при преизчисляването на пенсиите. Средно около

...
Безотговорно се нахвърлят процеси при преизчисляването на пенсиите. Средно около
Коментари Харесай

Христова: 717 000 души ще получат средно увеличение на пенсиите около 17%

Безотговорно се нахвърлят процеси при преизчисляването на пенсиите. Средно към 17% ще е нарастването им за 717 000 души. Това разяснява за " Твоят ден " по NOVA NEWS някогашният обществен министър Христина Христова.

Тя разкри и метода на преизчисляване. " На три стъпки ще се направи - първо базисният размер, след това промеждутъчен с самостоятелен коефициент, както и тежестта на стажа, трето - нарастване на междинния размер с растежа на цената на инфлацията до 2022 година или с растежа на междинния застрахователен приход, което е по-благоприятно. Накрая това, което се е получило би трябвало да се съпостави с пенсията през септември и който размер е по-голям, той ще остане ", изясни Христова.

" Имам терзание, че ще има напрежение за хазната при преизчисляването на пенсиите - 1,380 милиарда са планувани за тях. " Хората с ранно пенсиониране и преизчислен преобърнат трудов стаж в 3-та категория, няма да могат да умножат главния размер по 1,35, а максимумът ще бъде 1,2 ", уточни тя.

Според нея Българска народна банка предвижда растеж на цените на тока, природния газ, суровия нефт и храните. " Инфлацията няма да затихне, а ще се форсира и ще доближи 14,7% до края на 2022 година Според Национален статистически институт 16,9% за юни по отношение на предходната година, когато е била към 9 ", акцентира някогашният министър.

По думите ѝ неналичието на постоянен кабинет е проблем. " Все повече специалисти споделят, че ще има нужда от нова актуализация на бюджета ", сподели още Христова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР