Безкомпромисни мерки за защита на българските производители от всички браншове

...
Безкомпромисни мерки за защита на българските производители от всички браншове
Коментари Харесай

ВМРО предлага: Ваучери за почивка в България и за купуване на български продукти, както и намаляване на ДДС на храните


Безкомпромисни ограничения за отбрана на българските производители от всички сектори оферират от Вътрешна македонска революционна организация.

Ваучери за отмора в България и за закупуване на български продукти; понижаване на Данък добавена стойност на храните и прецизиране на ограниченията за подкрепяне на самотни родители.

Това са единствено дребна част от ограниченията, които ние от Вътрешна македонска революционна организация предлагаме за публичен спор и ще дадем за разискване и на сътрудниците ни от ГЕРБ. Категорично продължаваме да настояваме Националният стопански съвет към Министерски съвет да стане непрекъснато работещ орган - мярка, призната доста задушевно от бизнеса.

Благодарим на Българска народна банка и комерсиалните банки, които припознаха нашите хрумвания за подкрепяне на засегнатите компании и хора във връзка с съществуващите и на възможни бъдещи заеми. Щастливи сме, че и икономистите към този момент ги одобряват като свои и са съгласни с препоръчаното от нас на шефа на Българска народна банка Димитър Радев - разширение на обсега към бранш „ Туризъм “.

Ето и цялостният и освежен набор от обществени, финансови и стопански ограничения за справяне с рецесията, препоръчани от Вътрешна македонска революционна организация:

Възстановяването на българската стопанска система би трябвало да е цел номер едно освен на ръководещите, по тази причина ограниченията и методът на вложение на обществения запас следва да са оптимално транспарантни и с присъединяване на всички страни.

Спешно Националният стопански съвет към Министерски съвет да стане непрекъснато работещ орган, като към него с право на глас с изключение на актуалните членове да се включи и по един специалист от парламентарно показаните партии. Както и водещите икономисти и финансисти.

Този съвет е основан с Постановление на Министерски съвет. Към неговите функционалности следва да се добави:

- да създава и предлага на Министерски съвет ограничения за възобновяване на стопанската система след актуалната криза;

- да събира информация за забавените капиталови планове в страната, аргументите за тяхното закъснение и правене на оферти за нормативни и законодателни ограничения за по-бързото им осъществяване в България, като се проучва всеки план.

- да му се разпореди да събира информация от банките кои кредитополучатели ще са най-затруднени да обслужват заемите си и доколко. Информацията по-късно е належащо да се агрегира на макрониво.

Мерки за облекчение на положението на кредитополучателите по отношение на изключителното състояние:

1. Максимална еластичност на банките при предоставяне мораториум върху заплащания по заеми на юридически и физически лица, чиято активност е наранена от рецесията. Не бива да има отводи, в случай че същите в предишното са имали усложнения при обслужване на заема.

2. Със средствата, с които ще бъде повишен капиталът на ББР, да се подсигуряват отсрочените вноски към банките за заемите на предприятия и семейства, както и да се насърчи даването на нови. Възможно е нужните средства за това да са повече от плануваните досега 700 млн. лева Източникът на спомагателните средства може да бъде заем от интернационалните пазари или заем за поддръжка на платежния баланс.

Икономически и обществени ограничения:

1. Да се подсигурява запазването на икономическа интензивност и паричен оборот в обстановката на сегашния стрес. Да се ускорят заплащания от страна на страната. Да се форсира възобновяване на Данък добавена стойност, като нормалните проверки се отсрочат за период 6 месеца след рецесията.

2. Незабавно погашение на всички просрочени отговорности на страната към компании и физически лица.

3. Да се пристъпи към поетапно подкрепяне на най-засегнатите въз основата на получената информация, с цел да не се допусне отпадането им от икономическия живот на страната, тяхната маргинализация и експлоадиране на обществено напрежение.

4. Подпомагане посредством даване на безлихвени заеми на микро- и дребни предприятия, в това число осигуряващи фамилна претовареност в сектори като туризъм, ресторантьорство, превоз и други

5. Вдигане на прага за наложителна регистрация по Данък добавена стойност от 50 000 лв. на 250 000 лв.. Тази мярка е за поддръжката на дребния и междинен бизнес. И ще коства на бюджета не повече от 120-150 милиона лв. годишно, само че ще върне назад сив БВП в размер на 3-4 милиарда лв. укрити обороти. Проблемът на укритите обороти е освен несъбран Данък добавена стойност заради заплащания в брой на снабдители против стокова квитанция, а и поради образуването на „ черни “ каси, от които се заплаща в брой на служащи и чиновници, т.е. спестени осигурителни заплащания и подоходни налози, само че и образуването на корупционни практики – заплащане на дребни суми на проверяващи чиновници от съответната община, КЗП, БАХБ и така нататък

6. Мерки за защита на българското произвеждане: безкомпромисна битка с дъмпинговия импорт на аграрни и промишлени артикули от трети страни като Турция, Китай и други, политика за поддръжка на българското произвеждане и земеделие за подкрепяне на българската стопанска система.

7. Мярката за подкрепяне с 375 лв. на фамилии в неплатен отпуск би трябвало да се преработи и разшири обсегът ѝ. Самотните родители в България са над 360 000 души, като по-голяма част от тях не могат да работят и обезпечават издръжка за децата си, тъй като детските градини и учебните заведения са затворени и няма кой да им оказва помощ в развъждането. Родителите, които са работили и са се осигурявали до момента, би трябвало да имат поддръжка от страната през Национален осигурителен институт.

Мерки в поддръжка за туризма

1. Секторен метод и специфична политика за туристическия отрасъл. Възможност за разсрочване или мораториум по заеми до октомври 2021 година

2. Осигуряване на безвъзмезден ваучер по оперативните стратегии или от финансовата помощ на Европейски Съюз на всеки български жител на стойност от най-малко 100 лева за прилагане на туристически услуги в страната до края на 2020 и 2021 година Ваучерът да може да се употребява в хотел, туристическа организация или заведения за хранене.

Подкрепа на селското стопанство

1. Разширяване на мярката 60/40 към заетите в селското стопанство.

2. Мерки за поддръжка на българските производители при реализацията на продукцията им, включително сезонни забрани за импорт до привършване на родното произвеждане. Облагане със характерен налог огромните търговски вериги, в случай че не подсигуряват заслужен достъп на български производители в техните обекти.

3. Ваучери за храна за свежи артикули отвън лимита от 60 лева

4. Повишаване дотациите в зеленчукопроизводството, овощарството, отглеждането на животни и други браншове, създаващи претовареност за сметка на механизираното развъждане на зърнени култури.

5. Намалена ставка на Данък добавена стойност върху храните.

6. Данък върху крупната земеделска благосъстоятелност

Данъчни ограничения:

1. Отлагане на заплащането на налози и осигуровки за времето на изключителното състояние плюс един месец за фирмите, които са наранени най-силно - заведения за хранене, заведения, хотели, туроператори, магазини в търговски центрове, превоз, театри, кина и други

2. За самонаетите лица и едноличните търговци всички данъчни отговорности да се отсрочат за времето на деяние на изключителното състояние плюс един месец.

3. Правителството да одобри пакет от спомагателни тласъци за вложителите, български и задгранични, които решат да създадат инвестиции в страната след изключителното състояние.

Мерки страна и общини:

1. Решение на Министерския съвет - до анулацията на изключителното състояние за периода на неговото деяние да упълномощи министрите, регионалните шефове и ръководителите на други ведомства, дали чартърен държавни парцели, да могат да одобряват решения за понижаване на размера на наемите или за освобождение от заплащането им напълно или отчасти на обособени категории физически и юридически лица – наематели на държавни парцели, които са прекратили или лимитирали активността си в резултат на ограниченията и рестриктивните мерки, прилагани по време на изключителното състояние.

2. До анулацията на изключителното състояние за периода на неговото деяние общинските препоръки да могат да одобряват решения за понижаване на размера на обособени локални налози и такси или за освобождение от заплащането им напълно или отчасти на обособени категории физически и юридически лица, които са прекратили или лимитирали активността си в резултат на ограниченията и рестриктивните мерки, прилагани по време на изключителното състояние.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР