Безжичните комуникационни мрежи от пето поколение вече чукат на вратата.

...
Безжичните комуникационни мрежи от пето поколение вече чукат на вратата.
Коментари Харесай

Internet of Things #15: VIVACOM прави заявка за 5G услуги през 2020 г.

Безжичните информационни мрежи от пето потомство към този момент чукат на вратата. " 5G не е просто по-доброто 4G, както 4G беше по-доброто 3G ", съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на демонстрацията на новата технология в мрежата на VIVACOM, извършена в последния ден на октомври. Петото потомство мрежи фактически е по-добро от предходното, осигурявайки освен по-високи скорости, само че и доста по-сериозен потенциал и по-ниско времезакъснение. Всичко това обаче не значи единствено по-добър мобилен интернет в телефона ни, а необятни благоприятни условия в производството, построяването на умните градове, телемедицината, гейминга, самоуправляващите се коли и в още доста други сфери.

VIVACOM, както и другите два телекома в България, разполага с шестмесечен лиценз за прилагане на честоти за проби на 5G, който изтича в края на годината. Операторът изчака последния ден на октомври, с цел да провежда своите открити демонстрации на новата технология. На събитието участваха формалните държавни лица, от които зависи да бъдат обезпечени нужните условия за въвеждането на 5G в България. И откакто през последните месеци чухме неведнъж за " готовността им за разговор " с операторите, през днешния ден най-сетне имаме и някои съответни обещания. 10 милисекунди е закъснението на сигнала при информационните мрежи от 5-о потомство.
Ключовите условия за построяването на 5G мрежа у нас са три. Наличие/освобождаване на нужните честоти, предлагането им на операторите при по-добри условия по отношение на актуалните, както и облекчение процедурите по позволение за създаване на нови и надграждане на съществуващи базови станции. Министър Желязков разгласи, че страната ще понижи тари-фите за радиочестотния набор, като стимулира решението си с желанието цената на 5G услугата да бъде съответна за крайните клиенти, а не облагата на операторите да се усили. Освен това беше дадена поръчка да бъде облекчена административната тежест за разполагане на нови 5G (а в действителност и каквито и да било) базови станции.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това е от особена значимост, тъй като новите мрежи ще изискват инсталирането на доста повече антени по отношение на досегашните и при съществуващите през днешния ден регулации това би лишило години.
Председателят на Комисията за контролиране на известията Иван Димитров също се включи в събитието и загатна, че чака операторите да имат непрекъснат лиценз за прилагане на честоти за 5G до края на първото полугодие на 2020 година

След всичко това мрежите от пето потомство наподобяват все по-близо до нас. По време на представянето основният изпълнителен шеф на VIVACOM Атанас Добрев разгласи, че операторът ще може да стартира да предлага първите 5G услуги за крайни клиенти още през идната година.

Демонстрациите на разнообразни приложения на 5G по време на събитието бяха впечатляващи. Представени бяха да вземем за пример опциите за осъществяване на отдалечено образование.

Беше извършен видеоурок в действително време, при който учителката беше на друга локация от класната стая, а учениците можеха да споделят с нея без закъснение или разминаване в преноса на глас и картината. Те я виждаха на огромен екран, както и всеки на персоналния си таблет, на който по-късно решаваха тест.

Друг образец за опциите на 5G беше осъществяване онлайн, в което се включиха музиканти, намиращи се в на две разнообразни места в София. Любо Киров, Павел и Венци-Венц извършиха в синхрон своя обща ария, което в действителност беше допустимо с помощта на ниското времезакъснение на 5G технологията – от порядъка на 10 милисекунди. " Направените демонстрации бяха осъществени в действителната мрежа на телекома ", разгласи Радослав Златков, основен механически шеф на VIVACOM. Той акцентира, че операторът е подготвен да започва комерсиална 5G услуга " щом има условия за това ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР