Безжичната технология за зареждане на учените от Корнел комбинира високочестотна

...
Безжичната технология за зареждане на учените от Корнел комбинира високочестотна
Коментари Харесай

Предлагат високочестотно зареждане на електромобилите


Безжичната технология за зареждане на учените от Корнел комбинира високочестотна и високомощна електроника за задачите на нови приложения
(снимка: John Munson/Cornell University)

В бъдеще електрическите коли ще могат да зареждат батериите си по време на придвижване – само че не благодарение на магнитни полета, както се оферираше по-рано, а посредством в исокочестотно съоръжение, което е няколко пъти по-евтино .

Технологията за предаване на електричество благодарение на магнитни полета, или така наречен индукция, се употребява от доста години. Днес, да вземем за пример, тя намира приложение в безжичното зареждане на смарт телефони. Има също по този начин хрумвания за вграждане на магнитната технология в пътното платно, с цел да могат електрическите коли да се зареждат по време на шофиране, само че това се оказва прекомерно скъпо решение.
още по тематиката
Променливи магнитни полета не могат да бъдат основани без скъпо съоръжение. Освен това то употребява повече сила, в сравнение с предава, което значи, че успеваемостта на такива системи е прекомерно ниска, с цел да бъде печеливша.

Сега група откриватели от (САЩ) настояват, че са намерили решение на казуса с високите разноски. Хурам Африди, който управлява новото проучване, предлага да се размени магнитното съоръжение с високочестотно съоръжение. Технологията дава опция за зареждане на транспортни средства по време на придвижване с пътен луфт до 18 см. Енергията се предава посредством плочи, инсталирани на пътното платно на разстояние няколко метра една от друга.

Екипът на доцент Хурам Африди създава новата система за безжично предаване на електричество
(снимка: John Munson/Cornell University)

В момента високочестотното съоръжение е в положение да зареди електрическа кола като Nissan Leaf за 4-5 часа. Зареждане на Tesla ще отнеме малко повече време. Но същността на технологията е, че на водачите няма да се постанова да стопират, с цел да зареждат електрическите си транспортни средства.

Така да вземем за пример, с безжично зареждане могат да се оборудват обособени ленти по автомагистралите или кръстовищата, където колите прекарват доста време в очакване на зеления светофар. Автомобилите също ще би трябвало да бъдат снабдени с високочестотно съоръжение, т.е. нужна е воля и от страна автомобилните производители.



В същото време новата технология ще направи допустимо оборудването на колите с по-малки акумулатори и по този начин те ще станат по-леки и по-евтини. Но към този момент високочестотното зареждане е по-интересна опция за хранилища и огромни индустриални уреди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР