Без значение дали става дума за тежка раздяла или травматично

...
Без значение дали става дума за тежка раздяла или травматично
Коментари Харесай

Науката обяснява: Можем ли да заличим лошите спомени?

Без значение дали става дума за тежка разлъка или травматично събитие, някои мемоари могат да ни преследват през целия ни живот. Какво щеше да стане обаче, в случай че съществуваше метод да забравим всичко това? Възможно ли е науката да заличи лишите мемоари, питат obekti.bg и ASAP Science?

Формирането на мемоари е извънредно комплициран развой. Някога учените са вярвали, че мозъкът ни прилича долап, в който слагаме избрани мемоари на съответно място. Днес обаче знаем, че това не е по този начин. Всъщност, всеки спомен съставлява развой, обхващащ целия мозък. Ако запомните този материал, значи клетките в мозъка ви са се задействали и са образували нови връзки. По този метод те са трансформирали напълно „ дизайна “ на съзнанието ви. Тази смяна частично се реализира с помощта на протеините в мозъка.

Какво ще стане, в случай че тези протеини не съществуват?

Накратко – спомените няма да могат да се образуват. Учените са тествали това изказване, давайки на животните медикаменти, които пречат на основаването на тези протеини. Впоследствие те не са си спомняли нищо, което се е случило малко по-късно. По този метод откривателите откриват метод да обиден и дълготрайните мемоари и да ги заличат. Всеки път, когато запомните нещо, мозъкът ви се трансформира. Щом си го припомните, вие физически променяте загатна в съзнанието си. И колкото повече си ги припомняте, толкоз по-неточен става той. Учените са измерили тази смяна. След атентата на 11 септември 2001 стотици хора са били подканени да си напомнят въпросния ужасяващ ден. Година по-късно 37 % от детайлите са се трансформирали. До 2004 година 50 % са се трансформирали или даже изчезнали. Поради простата причина, че спомените се образуват и преизграждат всякога, в случай че приемете по-горния протеин, до момента в който си припомняте дадена обстановка, тя ще може да бъде изтрита от вашето схващане. За да ревизират това изказване, учените пускат на лабораторните плъхове тон, последван от електрошок. Повтарят обстановката няколко пъти и животинките към този момент се научават, че в случай че чуят този съответен тон, скоро ще изпитат и болежка. В резултат на това се стресират и вцепеняват. Месеци по-късно плъховете не престават да откликват на звука по същия метод. Ако одобряват протеина по време на тази обстановка обаче, те ще изгубят загатна за съответния тон. За да се уверят, че лекарството не нанася огромни вреди по мозъка, учените вземат решение да повторят този опит с два разнообразни тона, последвани от електрошок. Плъховете стартират да се опасяват и от двата, само че когато одобряват протеина и чуят единствено единия тон, те ще не помнят единствено него и ще продължат да се опасяват от другия.

Малко по малко учените съумяват да открият съответни медикаменти, с които да обиден образуването на избрани протеини в разнообразни елементи на мозъка. При това състояние в случай че ви се случи нещо извънредно и споменът за това ви кара да се чувствате зле в прочувствено отношение, то откривателите могат да нападат протеина в прочувствения район на мозъка и да пресечен тамошните връзки. Всичко това би било изключително потребно при пациенти, страдащи от посттравматичен стрес.

Въпреки че всички тези медикаменти са към момента в прекомерно ранен етап на разработка, главният въпрос остава – в случай че лекарят ви предпише хапче за забравяне, бихте ли го взели?

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР