Без творчеството на Иван Вазов трудно щяхме да осмислим достойнството

...
Без творчеството на Иван Вазов трудно щяхме да осмислим достойнството
Коментари Харесай

Президентът връчи на Владимир Зарев наградата за духовен при...

Без творчеството на Иван Вазов мъчно щяхме да осмислим достолепието да бъдем българи и да приказваме роден български език. От перото му се ражда модерна България. Това съобщи президентът Румен Радев при връчването на втората Годишна премия за нравствен принос на името на Иван Вазов. Събитието се състоя в Народния спектакъл в границите на отбелязването на 100-годишнината от кончината на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 година

В приветствието си президентът уточни, че Иван Вазов остава по едно и също време еднообразно неосъществим, и в това време толкоз непосредствен за българите и продължава да ни учи кои сме. „ Животът на Иван Вазов е неотделим от историческата орис на България. Той е великият стихотворец на българския възрожденски епос с неговите борби и герои, дръзновения и очаквания, с крушенията и триумфите, само че непроменяемо с Вазовската вяра в положителното бъдеще на Родината “, означи президентът.

Президентът Румен Радев акцентира, че Патриархът на българската литература постоянно е живял с националните безредици, болеел е за хората, възпявал е забравените, учил е невръстните и е плачел с опечалените. „ Неговите стихове са онази музика, с която обикваме омайната и сладка родна тирада в детските години. Вазовото слово е и темел на нацията, върху който ние градим към този момент век и половина “, добави президентът. Румен Радев напомни думите на българския публицист: „ …Чувствайте и пишете на български. Черпете ентусиазъм не от непознатите души, а от българската, от богатата и здрава българска душа “ и благодари на всички, които грижливо пазят делото му и загатна за него към този момент 100 години след гибелта му.



Държавният глава връчи годишната премия за нравствен принос на името на Иван Вазов на писателя Владимир Зарев. Отличието е учредено от фондация „ Основа-та “. „ За мен е изключителна чест да връча тази премия на български създател, който със силата на своето перо укрепва и уголемява българското духовно пространство надалеч оттатък Родината “, съобщи Румен Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше измежду гостите на церемонията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР