Без съмнение ваксинационната кампания в Европейския съюз като цяло ще

...
Без съмнение ваксинационната кампания в Европейския съюз като цяло ще
Коментари Харесай

Якоб Киркегаард: Скоро ЕС ще ваксинира света със замах

Без подозрение имунизационната акция в Европейския съюз като цяло ще се форсира през второто тримесечие, и то доста . Ако държавните управления на страните членки са в положение да оползотворят всички ваксини, които ще получат през този интервал, Евросъюзът ще успее да ваксинира 70 % от пълнолетното си население до края на юни... Трябва да отчетем, че другите страни са купили разнообразни количества от другите ваксини. И защото най-голямата част от дозите, които се чакат в този момент, са от  „ Пфйзер “/„ Байонтех “, страните, заложили в най-голяма степен на тази ваксина, ще са в още по-благоприятна позиция . А тези, които са купили по-големи количества от „ АстраЗенека “, да вземем за пример, ще са релативно по-необлагодетелствани “. Това сподели пред БНР Якоб Киркегаард от немския фонд „ Маршал “. 

Според него  обособени страни членки няма да могат независимо да блокират или доста да трансформират имунизационната тактика на Европейския съюз , само че от друга позиция, някои дейности на обособени еврочленки могат и играят основна роля. 

„ Австрийският канцлер Себастиан Курц направи няколко настоятелни изказвания за това по какъв начин Австрия не е получила полагащият ѝ се дял от имунизациите. Освен това заплаши да блокира покупката от страна на Еврокомисията на спомагателни 100 милиона дози от имунизацията на „ Пфайзер “, в случай че Австрия не получи повече, в сравнение с ѝ се поставя съгласно числеността на популацията ѝ. С това Курц стана много неизвестен в надали не всички останали еврочленки.  Някои страни членки получават преференциално от контрактуваните от Еврокомисията спомагателни 10 милиона дози . Това са страни, които в действителност са имунизирали релативно дребна част от жителите си и са поръчали по-малко от имунизацията на „ Пфайзер “. 

Еврокомисарят Тиери Бретон чака до началото на лятото Европа да реши казуса с дефицита на ваксини против ковид - с над 50 заводи, които ще затворят цикъла на произвеждане. Какво ще вършим тогава с толкоз доста дози? Киркегаард отговори в предаването „ Събота 150 “: 

„ Ако се осъществя тактиката на еврокомисаря Бретон, което допускам, че има огромна възможност да стане,  Евросъюзът ще се трансформира в най-големия производител на ваксини в света  и то с огромна преднина пред останалите. Интересите ни диктуват всички по света да получат ваксина - тъй като това ще направи най-малък рискът от появяване на нови разновидности на вируса. Затова би трябвало да осигурим ваксини за света. Очевидно ще има и политически изгоди. Ситуацията все още демонстрира, че Европейският съюз е изнесъл към този момент десетки милиони дози по света, макар че самият той изпитва изострен дефицит. Това, според мен, е похвална отдаденост на правилата на свободната търговия и на помощта за другите, даже когато в кратковременен проект с това вредиш на себе си.  Успешното увеличение на индустриалния потенциал в Евросъюза, и то толкоз бързо, се дължи и на обстоятелството, че имунизациите и съставките за тях се търгуват с останалия свят без ограничавания от страна на Европа . Фактът, че Съюзът става най-големият производител, а с това и експортьор на ваксини, би трябвало да успокои европейците и те да са сигурни, че дефицит на ваксини в Евросъюза към този момент няма да има “.

По думите на Якоб Киркегаард  Еврокомисията е направила стратегическа информационна неточност, като се е пробвала да скрие обстоятелството, че Европейският съюз е към този момент значителен експортьор на ваксини

„ Разбираемо е за какво Комисията се държеше по този начин - тъй като държавните управления на страните членки не желаеха да признаят, че Съюзът изнася при явен дефицит. Но това си беше чисто потулване на обстоятелствата. Сега, откакто към този момент всичко е известно, е в действителност неуместно Еврокомисията да приказва за пропорция, взаимност и всевъзможни други нереални понятия, които са евентуални параметри за ограничение на износа на ваксини на първо място за Обединеното кралство, само че и за други страни. Глупаво е заяждането с Англия, тъй като тя е малък производител на ваксини “. 

Киркегаард акцентира, че  китайците изнасят съществено количество ваксини, а Русия играе доста цинична игра

„ Руснаците са ваксинирали прекомерно дребна част от популацията си, само че в това време Путин употребява като агитационен инструмент достиженията на блестящите съветски учени и ефикасната ваксина, която са основали. Лъсва обаче и казусът на Русия - че тя няма задоволително индустриален потенциал и по тази причина няма да бъде в положение да направи това, което Европейският съюз скоро ще прави - да имунизира със размах света. В известна степен това се отнася и за Китай. Производственият му потенциал е доста по-голям от съветския, само че няма да може да се мери с количествата от Евросъюза. За това ще способства и фактът, че китайските ваксини са подозрително ефикасни - не са тествани толкоз колкото западните.  И Китай, и Русия все още се пробват да употребяват кратковременен късмет да завоюват въздействие с готовността си да изнасят ваксини, макар че не са имунизирали личното си население . Това ще се промени единствено след 3 месеца, когато ще има обилни остатъци от ваксини в Съединените щати и в Европейския съюз, които дотогава към този момент ще са ваксинирали надали не всичките си жители “. 

Интервюто с Якоб Киркегаард можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР