Без пробив премина и 12-тата поредна среща на Съвместната комисия

...
Без пробив премина и 12-тата поредна среща на Съвместната комисия
Коментари Харесай

Българската православна църква допуснала фатална грешка относно РС Македония

 Без пробив мина и 12-тата поредна среща на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси с Р Северна Македония. Къде се препъна работата на историците този път и неточност ли е това, че БПЦ не одобри настояването на Македонската черква да ѝ стане Църква – майка?

" Фатална неточност. Аз знам, че експертите по църковните каузи ще оспорят моето мнение, само че това беше съдбовна неточност “. Това сподели пред проф. Кирил Топалов от Смесената историческа комисия.

Той даде образец, че отделянето в миналото и на българската черква от Фенерската патриаршия е било в някаква степен неуставно, неканонично. 

" Все отново тогава българската черква се отдели и стана национална черква. Ако тя не беше направила това уставно нарушаване, нямаше да имаме през днешния ден независима черква “, добави проф. Топалов.

По думите му, по същия метод седи въпросът и в този момент.

" Македонската черква изиска българската да ѝ стане майка. От това по-знаково самопризнание за българския темперамент на популацията, на езика, на духовността в Р Северна Македония, както и принадлежност към българската история, не можем да мечтаем.

Според проф. Топалов, нашата православна черква слуша други духовници, какво ѝ споделят, други заповеди, други нареждания, и тя не одобри предлагането.

" БПЦ слуша и съветски и сръбски духовници, само че на първо място съветски. Това ще бъде нейният неизкупим грях “, безапелационен е проф. Топалов.

Експертът добави, че македонците трансформират тези неуместни места в учебниците си, които се отнасят до Албания и Гърция. Очевидно и Албания, и Гърция са им сложили същите условия, сподели проф. Топалов.

" Те видяха, че с Гърция извъртане не може да има. За България – те се надяват, че или Ангела Меркел, или в този момент президентът Байдън, или някой различен ще ни натисне да ги приемем в Европейски Съюз, макар тяхното държание и отношение им към България “, споделя Топалов и прецизира:

" Те са на правилото на китайската капка. Малко по малко – по този начин все ще се пробие камъкът. Само че, българският камък е корав и няма да се пробие от такива дребни балкански хитрини “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР