Без напредък към споразумение за Brexit приключи работната вечеря на

...
Без напредък към споразумение за Brexit приключи работната вечеря на
Коментари Харесай

Без напредък за Brexit след Залцбург

Без прогрес към съглашение за Brexit завърши работната вечеря на водачите на Европейския съюз в австрийския град Залцбург.

Британският министър председател Тереза Мей се обърна към сътрудниците си с апел да се откажат от неприемливите си претенции, които съгласно нея можели да раздерат Англия. Тя удостоверила, че страната ще напусне Европейски Съюз през март, както е планувано, и че няма да има втори референдум за участието.

Мей прикани водачите на Европейски Съюз да вземат образец от нея и да нагодят позициите си в договарянията, тъй че да реализират добра договорка.

"За да реализираме сполучлив свършек, то Европейски Съюз би трябвало да промени позицията си също както Обединеното кралство го направи. Уверена съм, че с благосклонност и решителност можем да договорим договорка, която е добра и за двете страни ", сподели Тереза Мей пред публицисти преди вечерята с водачите на Европейски Съюз.

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна прикани за доброжелателност и почитание в договарянията сред Англия и Европейски Съюз. Тя съобщи, че е допустимо Англия и Европейски Съюз да запазят доста близко съдействие в някои области, по-конкретно в областта на сигурността.

За неналичието на прогрес приказва и ирландският министър председател Лео Варадкар при идването си в Залцбург през вчерашния ден. Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също сподели пред кореспонденти, че до съглашение с Англия към момента е "твърде надалеч ". Според неназован чиновник от Европейски Съюз въпросът за границата можел да бъде улеснен, в случай че се реализира съглашение за облекчение на търговията сходно на това сред Европейски Съюз и Япония. Засега обаче такова предложение към Лондон още не е отправено официално.

Според хора от договарящия екип на Брюксел казусът не е единствено митнически, само че също и в това, че трябвало да се подсигурява влизащите в Европейски Съюз английски артикули да бъдат създадени съгласно разпоредбите на Европейски Съюз - нещо, което Лондон желае да избегне.

За компромис от английска страна настоя по-рано домакинът на срещата на върха - австрийският канцлер Себастиан Курц. Той акцентира, че Брюксел към този момент е направил първата крачка към сплотяване на позициите.

"Сега чакаме британците да изявят подготвеност за компромис, с цел да можем допустимо по-скоро да реализираме договорка, с която да избегнем "твърд " Brexit. Това е в наш личен интерес, тъй като Brexit без съглашение освен ще нанесе големи вреди на Англия, само че и Европейския съюз ", посочи австрийският канцлер.



На срещата в Залцубрг 28-те страни членки на Европейски Съюз ще обсъдят и проекта за разширение на мандата и състава на европейската гранична организация "Фронтекс ". Планът е подсилен от Германия само че намерено срещу него е Унгария, която твърди, че Брюксел желае да отнеме опцията на страните-членки да охраняват границите си.

Според ротационния ръководител на Евросъюза - австрийския канцлер Себастиан Курц, скептично настроени против усилването на "Фронтекс " са също Гърция, Италия и Испания.

Лондон заплаши да не заплати сметката за развода с Европейски Съюз

Трета оставка в кабинета на Тереза Мей

В случай на Брекзит без договорка с Европейски Съюз: 50% британци ще желаят втори референдум

Хиляди британци желаят да станат „ германци “

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР