Без изненади с мнозинство парламентът избра Пламен Георгиев за председател

...
Без изненади с мнозинство парламентът избра Пламен Георгиев за председател
Коментари Харесай

Прокурорът, `смачкал` записите `Мишо Бирата`, ще бори корупцията в държавата

Без изненади с болшинство Народното събрание избра Пламен Георгиев за ръководител на новата  Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Това че Георгиев ще поеме поста беше коментирано месеци преди провеждането на избора.

За него гласуваха 148 от депутатите, срещу бяха 66, а въздържали се четирима.

Името на Пламен Георгиев за първи път се появи в публичното пространство по отношение на аферата „ Ало, Ваньо “. От изтеклите през 2010 година в медиите записи стана ясно, че в диалог сред тогавашния министър председател Бойко Борисов някогашния началник на митниците Ваньо Танов Борисов упорства да бъде прекъсната инспекция във бирената фабрика на Михаил Михов , по-известен като Мишо Бирата .

"...поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му заречен, че няма да го окачам, няма да го окачам ", декларира по телефона Борисов.

Самият той отхвърли достоверността на записите, само че няколко месеца по-късно не отхвърли, че е водил сходен диалог с починалия към този момент Танов. Съдържанието на диалога беше доказано и от починалия към този момент Танов.

Като прокурор Пламен Георгиев е поръчал подслушването на тогавашния началник на митниците, против който имало сигнал за корупция. От получена от Министерство на вътрешните работи информация Георгиев научил за въпросни диалог, за който се посочвало, че е извършен сред Танов и неустановено лице. Тогава обаче прокурорът не се поинтересувал от този диалог и записите били унищожени. Така опцията да бъде формирано дело по случая е възпрепятствана.

Още след приключването на записите в публичното пространство стартира следствие за изнасяне на класифицирана информация. То обаче беше прекъснато.

След случая " Тановгейт " кариерата на Георгиев потегли стремително нагоре. През 2011 година той е определен за прокурор в Специализираната прокуратура, а по-късно стана заместник-министър на правораздаването по времето на Диана Ковачева в първото държавно управление на Борисов.

Само месец преди Борисов да хвърли оставка, в границите на един ден, той е възобновен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен за ръководител на Комисията за лишаване на незаконно добитото имущество (КОНПИ). На този пост той остана до избирането му за ръководител на новата антикорупционна комисия, в която се вля и КПНКОНПИ.

Дебатите преди гласуването

Очаквано - по време на дебатите депутатите от ГЕРБ и БС си размениха обвиниения, че претендентите им не са подобаващи за поста и имат противоречиви моменти в биографиите си.

Депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев разяснява, че биографията на Пламен Георгиев потвърждава, че соациалистите са били прави във всичките си подозрения за новия антикорупционен орган. По думите мие когато болшинството избира ръководителя на новата комисия " Антикорупция ", ръководещите рискуват да попаднат в обстановка, в която избират дисциплиниран човек.
" Не виждам по какъв метод вие ще гарантирате, че Пламен Георгиев ще води делата си против вас, по този начин както би трябвало. Не го познавам и не бих си разрешил да приказвам нищо за личността му. Ако тук се слага този въпрос - какви са делата, в които е взел участие, не е тъй като някой е срещу този човек ", разяснява социалистът Антон Кутев.

От Българска социалистическа партия упрекнаха Пламен Георгиев, че е оказвал ли е напън върху вещото лице по делото за " Софийски парцели ", в което бяха упрекнати 40 индивида по 10 каузи и по-късно оправдани.

Цветан Цветанов пък атакува претендента на Българска социалистическа партия. Той съобщи, че Николай Николов е бил общински консултант в Ловеч на социалистите и е бил " подтикван и толериран от партията ". Цветанов отбрани и Георгиев, като съобщи, че с помощта на него са било наказани и политици.
" Ако имахте доблестта, нямаше да има потребността Бойко Борисов да идва в столичната община, с цел да разрушава корупцията, която вие сте построили ", сподели той.

" Вие започнахте с това да нападате другия претендент. Този спор трябваше да е конфликт на хрумвания, на качества ", обърна се Цветанов към Българска социалистическа партия. Той намеси в дебата и омбудсмана Мая Манолова: " Имахме уважението да не влизаме в конфликт и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман за страната. Това беше ваше предложение. Почвам да си мисля дали това не беше политическият ви ход тя да не бъде претендент за ръководител на Българска социалистическа партия или претендентът ви за президентската
акция.

" Начинът, по които потегли дебатът, го определихте вие ", отговори социалистът Георги Свиленски.

Друг народен представител от ГЕРБ- Иван Миховски също се разяснява това, че Николов е бил общински консултант от Българска социалистическа партия. В отговор социалистът Филип Попов съобщи, че " едно е избор на хората и напълно друго е политическо предопределение ", като по този начин атакува претендента на мнозинстовото за началник на новия орган, който е бил зам.-министър на правораздаването в кабинет на ГЕРБ. От своя страна Миховски попита за какво откакто не е притеснително, че Николов е бил общински консултант, го е нямало в биографията му.
Цветанов пък репликира, че " Корнелия Нинова е била зам.-министър в кабинета на Костов, не е ли по този начин ". От Българска социалистическа партия обаче подчертаха, че това не е правилно, а самата Нинова добави " през днешния ден вие допълнихте биографията ми с нови, незнайни даже за мен обстоятелства - симпатизант на Съюз на демократичните сили, член на тази партия, а в този момент и министър ". Цветанов отговори на Нинова, само че без да загатва изказванието си, че тя е била зам.-председател в държавното управление на Костов. " Отново се пробвате да направи внушения, тези изказвания не ви вършат по-аргументирани, с цел да отбраните вашия претендент ", сподели той и отнова упрекна Българска социалистическа партия, че се пробват да неглижират европредседателството.

Последваха пояснения и от ръководещи, и от съпротива, че претендентите им сега са деполитизирани. Социлаистите обясниха, че Николай Николов се е разграничили от политиката, тъй като е на ръководител Комисия за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ), а от ГЕРБ дадоха отговор със същото - Пламен Георгиев е деполитизиран, тъй като е ръководител на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ).

По време на дебата от Българска социалистическа партия споделиха оповестиха, че изборът на началник за новата комисия е превдварително решен и не си вършат илюзии, тъй като знаят, че Пламен Георгиев ще бъде определен.

" Вие не може да говорите от името на народа. Вие можете да говорите от името на тези 15 рейса, с които протестирахте през вчерашния ден, вие можете да говорите от името на част от вашата партия. В България има и други институции, с изключение на изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия ", разяснява депутатът от ГЕРБ Тома Биков и разгласи, че Българска социалистическа партия " разрушават институции ".

Отговорът на Нинова не закъсня - " всякога споделям, че приказвам от името на 1 млн. българи, които са дали своят вот за нас ", сподели тя и добави, че не приема да упрекват бсп за рушител на страната.
``
В края на дебата и Движение за права и свободи се намесиха, с цел да създадат забележка на ръководителя на паррламента Цвета Караянчева за метода, по които води дебата. " Трябваше първо да извършите забележка на сътрудника Биков, а след това и на госпожа Нинова. И ще прибавя, че когато един народен представител към този момент е избра, той не съставлява единствено избирателте си, само че и на целия български народ ", съобщи Йордан Цонев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР