Без дебати депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение

...
Без дебати депутатите приеха на второ четене Законопроект за изменение
Коментари Харесай

Депутатите приеха промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Без диспути депутатите одобриха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограниченията против изпирането на пари. Със Законопроекта в българското законодателство се вкарват разпоредбите на така наречен Пета инструкция. Законопроектът на практика вкарва и първата регулация на действия, свързани с виртуалните валути, с оглед попречване на изпиране.


С новите текстове се вкарва възбрана за откриване или поддържане на анонимни банкови сейфове или банкови сейфове на фиктивно име. Основните промени, въведени с Петата инструкция във връзка с битката с изпирането на пари, са ориентирани към разширение на пълномощията за директен достъп до информация и нараснала бистрота за действителните притежатели и регулирането на виртуалните валути. Петата инструкция прави основна законодателна стъпка, като вкарва легални дефиниции на две съществени понятия, свързани със покупко-продажбите с виртуални валути, а точно - на " виртуални валути " и на " снабдител на портфейл, който предлага попечителски услуги ".

Новият Закон за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП), признат през март м.г., вкара условията на Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 година за попречване потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари и финансирането на тероризма (т. нар. Четвърта директива). С това страната ни ще извърши поетите задължения по отношение на желанията ни за присъединение към Валутния механизъм на Европейския съюз и признатото в тази връзка Решение № 611 на Министерския съвет от 27.08.2018г. за одобрение на проект за деяние, включващ ограничения за осъществяване на желанията на Република България за присъединение към Валутния механизъм ІІ (ERM ІІ) и към Банковия съюз.

Депутатите взеха решение още Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) да е виновната администрация за събира санкциите и имуществените наказания по европроекти. Новата отговорност й се вменява с приемането на измененията в Закона за рибарството и аквакултурите на първо четене.

Със законопроекта бяха доказани и пълномощието на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури да издава решения за финансови корекции от Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове за възобновяване на безвъзмездната финансова помощ, получена заради нарушаване от ползвателите по ограниченията от Оперативна стратегия за развиване на бранш „ Рибарство “ 2007-2013 година (ОПРСР).

С текстовете се дава опция на изпълнителния шеф на ИАРА, отвън основанията по алинея 4, да издава актове за определяне на обществено държавно взимане по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за възобновяване на безвъзмездната финансова помощ, получена заради нарушаване от ползвателите по ограниченията от ОПРСР.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР