Бетонът за нови заведения на плаж Смокиня е законен, тъй

...
Бетонът за нови заведения на плаж Смокиня е законен, тъй
Коментари Харесай

ДНСК: Бетонът не е бетон. На `Смокиня` всичко е законно

Бетонът за нови заведения на плаж " Смокиня " е легален, защото законът не преглежда готовите бетонни детайли като градеж.

Това е заключението на инспекция на строителните инспектори от РДНСК-Бургас, които се сезираха по изявления в медиите за бетон на плажа. Проверката посочила, че на " Смокиня-Север " сега се инсталират шест преместваеми обекта - три заведения, склад, шатра за водни атракции и тоалетна с душ. Всички те са с издадени позволения от основния проектант на община Созопол.

Бетонът за слагането на шестте обекта обаче не е противозаконен, защото не е излят на място, а е от подготвени пренесени на плажа стоманенобетонни фундаменти. В този смисъл обектът не представлявал градеж, а може да се счете за преместваем обект.

От РДНСК-Бургас прецизират, че за територията на всички морски плажове липсва разпоредба, определяща условията и рестриктивните мерки за слагане на преместваеми обекти. Това води до осъществяване на сглобяеми градежи с монтажни стоманобетонни фундаменти върху морските плажове, в т. ч. и на морски плаж „ Смокини-север ", според утвърдени от министъра на туризма схеми за разполагане на преместваеми обекти в рамките на избраната повърхност съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Тези схеми са направени по възлагане на концесионера.

ДНСК не е получила пълномощия по Закона за устройство на територията (ЗУТ) за осъществяване на инспекции на плановете и разрешенията за слагане на преместваемите обекти на морските плажове. Единствено има задължението да установи противозаконните такива и да издава заповеди за премахването им, допълват от РДНСК

Инспекторите са разкрили заведение на плаж " Каваци-юг ", за което няма позволение от основния проектант на Община Созопол. Заведението ще бъде отстранено.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР