Беше време, в което технологичните компании представяха смартфон или два ...

Беше време, в което технологичните компании представяха смартфон или два

Tesla срещу Xiaomi и роботите, които носят покупките и косят ливадата

Беше време, в което софтуерните компании представяха смарт телефон или два и смятаха, че това е една сполучлива за тях година.

Сега към този момент борбата се води не единствено на полето на мобилните технологии, само че и в роботиката, като няколко марката се надпреварват кой ще сътвори първият изцяло работещ робот за всекидневието.

В сряда тази седмица от Xiaomi показаха своя CyberOne.

Той може да разпознава човешките страсти и да основава 3D мапинг на заобикалящия го свят. За да потвърдят, че роботът е доброжелателен към хората, от компанията го презентират с алено цвете в ръка, очевидно подарък за индивида.

CyberOne има и относително човешки пропорции - висок е 1,77 м и тежи 56 кг.

Роботът, съгласно представянето на Xiaomi, реагира за по-малко от половин милисекунда, въпреки че видеото към презентацията не крие, че придвижванията му не са прекомерно грациозни.

CyberOne има тромава походка и в фрагментите на мрачно наподобява леко злокобно. Не може и да носи доста тежко - най-вече до 1,5 кг - което обаче би могло да го направи потребен в дребните покупки за дома.

Най-ценното е, че новото софтуерно знамение на Xiaomi е снабдено с неестествен разсъдък с опция за " семантично различаване " и отгатване на човешките страсти съгласно гласа на събеседника.

" Този робот може да ви успокои в моментите, в които се чувствате тъжни ", декларират от Xiaomi.
 Снимка: Xiaomi
За момента CyberOne разпознава 45 обособени прочувствени положения у хората и 85 естествени звуци. Той разчита най-вече на зрението си, снабдено с технология Mi-Sense, което предава видяното за разбор към изкуствения разсъдък и неговите логаритми.

Информацията, която идва от робота, пък се демонстрира на OLED екран, вграден в лицето му.

От китайската компания прецизират, че занапред CyberOne ще се снабдява с приложения към софтуера, с цел да става все по-пригоден към действителния свят, който ни заобикаля. Освен това роботът, който виждаме тази седмица, ще е едвам първият от серия роботи - както хуманоиди, по този начин и домашни любимци.

А роботът на Xiaomi се появява безусловно седмица преди премиерата на съперника му от Tesla.

Творението на Илон Мъск и екипите му се назовава Tesla Optimus и има упоритостите да е оптимално покрай хуманоид. Всъщност персонално Мъск написа цяла публикация за робота, която е препечатана в Electrek.com, където се прецизира, че материалът се популяризира и на китайски.

В публикацията предприемачът напомня, че за него колите Tesla също са роботи, единствено че на четири гуми, и че компанията от 2021 година разполага и с Tesla Bot - хуманоиден робот от по-старо потомство.
 Снимка: Tesla
Сега се чака Tesla Optimus да е с външен тип, оптимално непосредствен до човешкия, с цел да може хората допустимо най-лесно да се асоциират с него. Роботът ще може да носи тежко и ще е очакван да прави досадни за индивида действия като косенето на моравата.

Мъск занапред декларира, че задачата не е просто проява на софтуерните благоприятни условия на компанията си, а широкомащабно произвеждане на роботи, които в един миг да бъдат от изгода във всеки дом.

" Вече виждам по какъв начин навлизаме в нова епоха, в която със силата на роботите ще създадем извънредно обилие от артикули и услуги ", написа още предприемачът.

В това не чак толкоз далечно за Мъск бъдеще единственото предизвикателство ще е ние да сътворяваме от самите себе си същински човешки същества.

Източник: webcafe.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg