Бесарабските българи се интегрират много добре в България, намират си

...
Бесарабските българи се интегрират много добре в България, намират си
Коментари Харесай

Валери Иванов: Бесарабските българи се интегрират много добре в България

Бесарабските българи се интегрират доста добре в България, намират си работа. Преди някои избраха да се върнат в своите си страни и да работят там. Естествено, политическата обстановка при нас, и изобщо в Източна Европа, малко трансформира тази динамичност и множеството вземат решение да останат тук. Дори тези, които са приключили, само че са си отишли, в този момент отново подхващат назад връщане в майка татковина България.

Това сподели в изявление за БГНЕС Валери Иванов, ръководител на Центъра на бесарабските българи в България.

Неправителствената организация е основана през октомври 2016 година за да се занимава с въпросите, настройките и проблемите на бесарабските българи, само че също и на таврийските българи, както и на всички тези, които се дефинират за българи от някогашния Съветски съюз. Центърът на бесарабските българи в България оказва помощ на решилите да се върнат в страната на практика да се интегрират, като това са най-вече студенти, които идват от Украйна, Молдова, даже от Северна Македония, Сърбия, Западните околности и Албания в своята прародина.

Валери Иванов означи, че Центърът на бесарабските българи в България сплотява напъните на българи, които са се преселили в страната, като спомагат на хората в практическата, юридическата, обществената, здравната сфера и така нататък

Председателят на организацията живее от 29 години в България и показа, че през цялото това време се е говорило за демографския срив и трудовия пазар, за това, че бесарабските българи могат да бъдат един доста добър запас, само че до момента не е видял твърда освен държавна, само че и наддържавна политика и стратегия в тази посока. От тази позиция Центърът на бесарабските българи в България взема решение да оказва помощ на студентите по какъв начин да се систематизират, по какъв начин да си провеждат документите, по какъв начин да бъдат адресно регистрирани и да си намерят по-бързо жилище.

За последните 6 години, откогато съществува неправителствената организация, тя си е взаимодействала с доста български работодатели, които се занимават с асортимент на личен състав, осигурявали са и не престават да обезпечават работа на бесарабските българи.

„ Има една такава огромна компания, позиционирана в град Измаил, Одеска област, в Украйна, която е основана с български средства, с български огромни компании и работи много дейно и интензивно за вкарване на работна ръка “, съобщи Валери Иванов.

Той показа, че за последните пет години няколко хиляди българи – бесарабски, таврийски, от Молдова, са се преселили да живеят, учат и работят у нас. Това е един голям потенциал от хора, само че България не държи връзка с тях, даже не знае какъв брой бройки са влезнали, какъв брой са приключили и къде работят – ето това е работната ръка, акцентира ръководителят на неправителствената организация.

В годините има динамичност във връзка с специалностите, които студентите избират да учат в България. Развитието на компютърните системи и технологии насочва младите бесарабски българи към IT специалностите. Предпочитани от край време обаче са и медицината, която в България по думите на Валери Иванов е на доста високо равнище, както и стоматологията, архитектурата и строителството, стопанската система.

Председателят на Центъра на бесарабските българи в България описа, че когато един студент пристигна в страната и се интегрира в избран град, стартира да го обича и споделя, че няма да го смени с различен.

На въпроса какво се случва с бесарабските българи в Украйна, като се има поради войната, Валери Иванов отговори, че хората първо се пробват да оцелеят. „ Тези, които са в най-засегнатите военни региони, се пробват по някакъв метод да намерят по-спокойно място. Естествено, има огромна миграция в елементи от Украйна, да вземем за пример в Бесарабия, тъй като тя е доста отдалечена и там бойни дейности не се водят и вътрешната миграция запълва тази част “, изясни той.

Онези, които владеят езици, като българския да вземем за пример, които се усещат българи по народност, пък се местят в България, само че също по този начин и в други страни на запад от Украйна. Всеки по някакъв метод оцелява, работейки, търсейки метод и помощ. В Украйна остават най-много възрастните хора, а при младежите има огромна миграция.

Центърът на бесарабските българи в България се включва много интензивно да оказва помощ и да посреща бягащите от войната на Руската федерация в Украйна, насочвайки старания в подпомагането на хората да бъдат настанени.

Много сърцати българи се отзоваха, посочи Валери Иванов и добави, че това се случва и до ден-днешен. „ Много украинци жители сега и досега живеят в къщи, жилища на българи просто без никакво възнаграждение. Благодаря на тези наши български жители, които се отзоваха и към днешна дата дават заслон на жителите от Украйна, освен на бесарабските българи “, добави той.

Председателят на неправителствената организация заяви, че когато през март афишира акция за дарения, Центърът на бесарабските българи в България получава храни, облекла, обувки, одеяла, кърпи, артикули за персонална хигиена, както и други движимости. „ Раздадохме за пет месеца общо към пет хиляди хранителни пакета на хора, които към този момент живеят в България, в София най-много, които са имали потребност от подобен “, сподели още Валери Иванов.

В Бесарабия са изпратени камиони и микробуси с облекла, в това число в Болград и в Измаил, украински градове, част от Одеска област.

В събота в Пловдив Изпълнителната организация за българите в чужбина, Центърът на бесарабските българи в България и комерсиална компания провеждат взаимно концерт особено за всички служащи от Украйна, работещи в Пловдив и околията. Той ще се състои от 18.00 часа в зала „ Сила “ на бул. „ Тракия “ № 50. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР