Берое, съвместно с Районен център за трансфузионна хематология – Стара

...
Берое, съвместно с Районен център за трансфузионна хематология – Стара
Коментари Харесай

Акция „Кръвна група Берое“ в четвъртък

Берое, взаимно с Районен център за трансфузионна хематология – Стара Загора и НФК „ Берое “ провежда акция по кръводаряване под надпис „ Кръвна група „ Берое “. Призоваваме всеки искащ да подари „ беройска кръв “ и избави човешки живот. Събитието по кръводаряване ще се състои на 22 март (четвъртък) сред 8:30 и 12 ч. в Офис-Магазин НФК Берое, който се намира зад Съда. Подвижен екип на РЦТХ-Стара Загора ще бъде ситуиран в помещението на магазина.

Лица на акцията ще бъде целият треньорски щаб на представителния тим, отпред с Александър Томаш. От своята кръв ще дарят още чиновници на клуба и членове на НФК „ Берое “.

Подканяме всеки с нашата „ кръвна група “ да се включи в акцията, тъй като всеки ден животът на стотици хора зависи от прелята кръв.

"Ние от ПФК „ Берое “ считаме, че животът на човек е по-ценен от всичко и сходни дела са част от нашата обществена задача. Надяваме се, че от ден на ден хора ще осъзнаят потребността от сходна помощ и ще бъдат горди от направеното безплатно положително. Нека помогнем в името на живота! "

Кръвта, кръвните съставки и създадените от тях биопрепарати са незаменими лечебни средства. Единственият източник за приемане на биопрепарати е здравият човек, който непринудено подарява кръв. Кръводаряването е взаимна помощ – през днешния ден аз се нуждая от дарена кръв, на следващия ден моят донор може да има потребност от нея. Тази помощ е в името на живота и тя не може да се мери в пари. Безвъзмездността и доброволността са правила и етична норма на кръводаряването в целия свят. Кръвта е незаменима част от човешкото тяло, която то самовъзпроизвежда.

В момента постоянните кръводарители са извънредно незадоволителни. За да се обезпечат лечебните заведения с кръв и плазмени биопрепарати са нужни годишно към 225 000 литра кръв, които се подаряват от към 500 000 кръводарители. В момента се обезпечава единствено част от това количество.

Кръводарителят не е изложен на никаква заплаха от зараза. Всички принадлежности и консумативи за взимане на кръв са за еднократна приложимост, фабрично стерилизирани и херметически запечатани. след приложимост те се събират в специфични съдове и се изгарят.

Кръв могат да дарят единствено здрави хора на възраст от 18 до 65 години, с телесно тегло над 50 кг., чиято кръв може да помогне, без да навреди на болните, нуждаещи се от нея. Кръв може да се подарява на всеки 3 – 4 месеца. Процедурата по взимане на кръв трае 5 – 10 минути. Кръвта се събира в специфични стерилни банки за еднократна приложимост. Всеки път се подарява до 450 мл, което се равнява на една двайсета част от общото количество кръв в организма ни и което след няколко седмици се възвръща изцяло. Това никога не се отразява на здравето на кръводарителя.

Всеки кръводарител, който се включи в акцията на Берое ще получи специфичен подарък от клуба и общоприетата подкрепителна закуска в такива случаи!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР