Берлинале“ разгръща червения килим за дами-новаториПървият голям европейски филмов фестивал

...
Берлинале“ разгръща червения килим за дами-новаториПървият голям европейски филмов фестивал
Коментари Харесай

„Берлинале“ разгръща червения килим за дами-новатори

„ Берлинале “ разпростира аления килим за дами-новатори
Първият огромен европейски кино фестивал за годината, „ Берлинале “, започва през днешния ден под знака на апел против сексизма в развлекателната промишленост, като приветства невиждан състав от дами режисьори.

11-дневното събитие се гордее с това, че е най-политически ангажираното в А-листата на киноафишите, представяйки 400 кино лентата от целия свят, отдадени на най-горещите тематики, в това число възходящия екстремизъм и икономическата употреба.

Но аленият килим на „ Берлинале “ се трансформира също и в поток от искра, посрещайки Крисчън Бейл, Даян Крюгер, Тилда Суинтън, Катрин Деньов, Джона Хил, Чиуетел Еджиофор и Кейси Афлек, които всички чакаха нетърпеливо в мразовитата немска столица.

54-годишната французойка притежател на "Оскар" Джулиет Бинош управлява шестчленното жури, което ще избира бъдещите носители на влиятелните награди "Златна и Сребърна мечка" на тържествена гала на 16 февруари.
 Журито, управлявано от Жулиет Бинош (в средата) Журито, управлявано от Жулиет Бинош (в средата) / БГНЕС
Миналата година, около придвижването #MeToo против злоупотребите с власт в промишлеността, новаторската документална драма "Touch Me Not", засягаща проблемите на половата фамилиарност с създател румънката Адина Пинтилие, завоюва най-големите награди.

За първи път тази година 7 от 17-те кандидати са дами - повече от 40%, които засенчват филмовите противници Кан и Венеция, подложени на рецензия поради пристрастието им към мъжкото съсловие.

Топ фестивалите от дълго време се сблъскват с напън за увеличение на представителството на дамите, служейки на ползите на интернационалните разпространители, награди и боксофиси.

- „ Голяма крачка напред “ –

Бинош приветства по-разнообразния асортимент, заявявайки, че от дълго време е закъсняла и изпращайки обръщение оттатък света на киното.

"Мисля, че това е добра стъпка напред, преди 10 години не беше така", сподели тя пред кореспонденти. „ Отворено схващане - това е добър знак “.

Британският продуцент, режисьор и актриса, 65-годишна Труди Стайлър, която също е в журито, съобщи, че „ Берлинале “ от дълго време отстоява мястото на филми на самостоятелни компании, само че тази година подборът е "не единствено самоуверен, само че и огромна крачка напред".

Датчанката Лоне Шерфиг, създател на номинирания за „ Оскар “ през 2009 година "An Education", започва фестивала с премиерата на кино лентата си "The Kindness of Strangers" довечера.
 Кадър от "The Kindness of Strangers", с който ще бъде открит фестивала Кадър от "The Kindness of Strangers", с който ще бъде открит фестивала / БГНЕС
Филмът е с присъединяване на звездата Зои Казан ("The Big Sick") като майка на две деца, която би трябвало да разчита на свои почитатели от Ню Йорк за помощ.
 Зои Казан Зои Казан / БГНЕС
59-годишната Шерфиг споделя, че е горда, че филмът й ще открие последния „ Берлинале “ под егидата на Кослик, който предава щафетата след 18 години.
 Лоне Шерфиг Лоне Шерфиг / БГНЕС
Полският деец Агниешка Холанд ще се показа с повдигащия завесата към ерата на Сталин филм "Mr Jones" с присъединяване на Джеймс Нортън ("Happy Valley"), до момента в който французойката Агнес Варда ще показа нов автобиографичен документален филм отвън конкуренцията.

Прочутият френски режисьор Франсоа Озон взе участие със своята спорна нова драма "By the Grace of God", основан на действителен случай на полово принуждение, за което се твърди, че е осъществено от френски духовник.

Кардинал Филип Барбарин, понастоящем е съден в Лион по обвинявания, че е прикривал полови дейности, които той отхвърля.

- Най-големият фестивал в света –

70-годишният Дитер Кослик се причислява към концепцията за разширение на „ Берлинале “ и разпростира интернационалния му образ с посетители с необятно публично въздействие, като се стартира от „ Ролинг Стоунс “ до постоянните фестивални участници Тилда Суинтън и Джордж Клуни.
 Досегашният шеф на "Берлинале" Дитер Кослик Досегашният шеф на "Берлинале" Дитер Кослик / БГНЕС
"Нашите почитатели си остават правилни наши поклонници и са се нараснали толкоз доста, че можем да кажем, че сме най-големият кино фестивал в света във връзка с зрители", твърди Кослик за Агенция Франс Прес, отбелязвайки че всяка година се продават към половин милион билета.

Кослик се отдръпва, предавайки юздите в ръцете на печелещите известност услуги за стрийминг, само че съобщи, че вижда в тях опция за съдействие и преуспяване.

След като завоюва премията "Златен лъв" на филмовия фестивал във Венеция през септември с "Рома", Нетфликс ще излезе за пръв път на берлинската сцена с драмата за гей-браковете "Elisa and Marcela" на испанката Изабел Койшет, основана на същинска история.

През юни Кослик ще бъде завещан от Карло Шатриан, сегашният шеф на филмовия фестивал в Локарно, и Мариете Рисенбек, холандска режисьорка на немски филми, която разпространява локални филми в чужбина.

За последното си издание Кослик избра разлъка чрез политическо изказване, предлагайки билети за водачите на крайнодясната Алтернатива за Германия за прожекцията на "Who Will Write Our History?" - документален филм за Варшавското гето. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР