Берлин. Перспективата за предсрочни избори в Италия, надпреварата за ръководния

...
Берлин. Перспективата за предсрочни избори в Италия, надпреварата за ръководния
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в германския печат

Берлин. Перспективата за предварителни избори в Италия, конкуренцията за управителния пост в ГСДП, както и напрежението към предлагането на финансовия министър Олаф Шолц за така наречен налог за взаимност са част от главните тематики, върху които подчертават водещите печатни издания в Германия..

***
Рим. В Италия нараства съпротивата против предварителните избори, за които упорства ръководителят на партия „ Лига “ и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Освен водачът на Движение „ Пет звезди “ Луиджи Ди Майо, някогашният министър председател на страната Матео Рензи се изрече против предварителния избор, като го дефинира като „ полуда “ в миг, в който държавното управление би трябвало да приготви бюджета за 2020 година Вместо това в изявление за вестник Corriere della Sera Ренци предложи преходно държавно управление, което ще бъде подкрепено от всички партии. Това би могло да избави страната от „ екстремистки “ курс. Подобно държавно управление ще бъде в положение да обезпечи плануваното понижаване на италианския парламент и умерено да приготви нови избори на по-късна дата, цитира думите му немският народен всекидневник Die Zeit .
Миналата седмица Салвини разгласи обединението с Движение „ Пет звезди “ като негодна за работа. В петък „ Лига “ изиска избор на съмнение против безпартийния министър председател Джузепе Конте. В рамките на деня политическите партии в Сената ще обсъдят предлагането.
Изглежда подозрително обаче дали Салвини ще получи нужното болшинство за избор на съмнение в Народното събрание, с което желае да принуди оповестяването на предварителни избори. И Движение „ Пет звезди “, и Демократическата партия на Ренци имат интерес да предотвратят сходен сюжет. Според изследвания, „ Лига “ ще бъде безапелационен победител в новите избори.
Решението за вероятни нови избори в последна сметка е в ръцете на президента Серджо Матарела. Той обаче неведнъж акцентира, че е належащо държавно управление, с цел да завърши бюджета в разногласието за задълженията с Европейски Съюз. Първият план би трябвало да бъде показан в Брюксел до края на септември. Сега президентът на Италия може да назначи преходно държавно управление и отсрочи изборите за февруари или март.

***
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер заплаши федералния финансов министър на Германия Олаф Шолц с тъжба пред Конституционния съд. Причината – така наречен надбавка за взаимност – спомагателен налог върху приходите, събиран за финансиране на непредвидени тежести, оповестява изданието Focus .
По-рано финансовият министър внесе законопроект, съгласно който 90% от солидарните платци ще бъдат освободени от таксата. „ Доплащането за взаимност е противоконституционно от 2020 година Следователно министърът на финансите би трябвало най-малко да покаже пътека, по която данъкът ще бъде изцяло отстранен “, акцентира Линднер. „ В противоположен случай „ хиляди данъкоплатци и СвДП биха се оплакали в Карлсруе (седалището на Конституционен съд – бел.р.), а фискалните опасности ще порастват от година на година “. Деветдесет процена от всички настоящи солидарни данъкоплатци би трябвало да бъдат изцяло освободени от таксите, други 6,5% ще би трябвало да заплащат единствено отчасти - колкото по-високи са приходите, толкоз по-голяма е събираната сума. Само 3,5% от актуалните данъкоплатци ще би трябвало да платят цялостната ставка от 5,5 %.
Политиците от Съюза (ХДС/ХСС) похвалиха предлагането, само че подчертаха, че това може да бъде единствено началото. „ Този план можем да приемем с чиста съвест. Той надалеч надвишава контрактуваното в съдружното съглашение ", съобщи специалистът по бюджета на ХДС Екхард Рехберг за NDR Info. Лидерът на фракцията на Съюза (ХДС/ХСС) Ралф Бринкхаус на собствен ред добави: „ Но ние продължаваме да се придържаме към задачата да премахнем таксите за всички данъкоплатци “. Законопроектът на Шолц в този момент би трябвало да бъде разискван бързо и да се вземе решение в Бундестага.
Заместникът на парламентарната група на ГСДП Ахим Пост акцентира: „ Пълно унищожаване на налога се отхвърля от ГСДП. Ние желаеме малко по малко да реализираме повече данъчна правдивост, само че сигурно бихме могли да използваме парите за вложения в обучение и битка с изменение на климата “.

***
Берлин. В изявление за националния всекидневник Die Welt един от претендентите за председателския пост в Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - Александер Аренс – разяснява аргументите за увеличението на електората на „ Алтернатива за Германия “ (АфГ), като предизвести, че е „ несериозно “ симпатизантите й да бъдат определяни като „ нацисти “.
„ Трябва да обединим хората и да осигурим схващане. Трябва да се запитаме за какво го вършат. Соченето им с пръст е неверно. Несериозно е всички гласоподаватели на „ Алтернатива за Германия “ да ги дефинираме като „ нацисти “. Не всички са расисти са - въпреки да не отхвърлям, че съществува всекидневен расизъм “, акцентира Аренс.
Социалдемократът бе безапелационен: „ Причините, заради които хората избират АфГ, са извънредно комплицирани. Икономическата обстановка играе единствено второстепенна роля. Много източногерманци към момента имат възприятието, че са хора от втора класа. Те остават с усещането, че техните житейски достижения не костват нищо. АфГ се оправя с това възприятие доста добре, даже и да не предлага решения. Напротив, АфГ подхранва популизма, изключването и расизма, и ние би трябвало да обясняваме това на хората още веднъж и още веднъж “.
На въпрос каква е тактиката на ГСДП в това отношение, Аренс отговори: „ Трябва да поясним, че одобряваме съществено житейските достижения на хората в източногерманските провинции и най-сетне ги признаваме “.
***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР