Берлин. Живеем в изкривен от коронавируса свят“, пише германското списание

...
Берлин. Живеем в изкривен от коронавируса свят“, пише германското списание
Коментари Харесай

Focus : Докато Германия живее в страх, Бразилия и Швеция устройват празненства без ограничения заради стадния имунитет

Берлин. „ Живеем в килнат от ковид свят “, написа немското списание Focus . Докато едни живеят в непрекъснат боязън, други честват карнавали и устройват празненства.

Държавите, които бяха най-често подложени на критика за пандемията, в този момент имат най-ниски равнища на заболеваемост. Затова подготовката за карнавала към този момент е в разгара си в Бразилия, а Стокхолм се готви да отвори коледни базари, където можете да отидете без маска и документи за имунизация.

„ Картата на света на covid е обърната с главата надолу, най-малко от позиция на тези в Германия, които смятаха, че нещата вървят добре в личната им страна и доста зле на други места като Бразилия и Швеция “, отбелязва в публикацията Оливер Щок.

Трезвите калкулации в този момент ни разрешават да създадем противоположните заключения: в Бразилия, която бе обект на непрекъснати рецензии за политиката си във връзка с ковид, заболеваемостта през почивните дни е била 27 случая на 100 хиляди поданици - и това макар обстоятелството, че процентът на изцяло имунизирани хора не е изключително висок - единствено 60%. Въпреки това нищо не пречи на карнавала в Рио.

В Швеция картината е сходна: междинният брой на инфектираните е 62 нови случая, процентът на имунизация е малко под 70%. Така че нищо не пречи на откриването на обичайния коледен базар в историческия остарял град на Стокхолм.

Както отбелязва вестникът, в Германия, където се записват приблизително 373 случая на зараза, обстановката е доста по-лоша: коледните базари и празничните паради се анулират един след различен.

Междувременно преди година оживеният Рио де Жанейро беше град-призрак: улиците бяха празни, карнавалът, символизиращ насладата от живота, беше анулиран. Сега обаче животът се завръща тук в целия си искра: градската администрация заяви, че този път ще се проведат над 500 улични карнавални шествия, които ще съберат стотици хиляди хора.

Според медийния портал Brasil de Fato 90% от хората над 18 години в страната имат цялостен имунитет. Освен това огромните градове в Бразилия – и това е една от аргументите за ниските равнища на заболеваемост – имат висок % на имунизация. Това работи, акцентира Focus: Последният пациент в специфична болница за пациенти с ковид в Рио де Жанейро беше изписан предходната седмица. Сао Пауло, един от най-големите градове в света, не регистрира смъртни случаи от ковид през почивните дни за първи път от доста време.

Както се отбелязва в публикацията, това се трансформира в сензация, като се има поради над 610 хиляди смъртни случая от ковид по време на епидемията в Бразилия. Делът на тези, които първо са се разболели и по-късно са умряли, е 2,8%. Въпреки това броят на смъртните случаи и новите инфекции в този момент е на същото равнище като при започване на пандемията, макар обстоятелството, че президентът на страната към момента е песимистичен във връзка с имунизациите. Жаир Болсонаро е един от възобновените и по тази причина счита, че имунизацията не би трябвало да е наложителна.

Причината за ниските равнища на заболеваемост е освен, че през последните месеци вирусът бушува повече тук, в сравнение с в други страни, вследствие на което доста се възвърнаха и построиха имунитет, само че и че Бразилия наближава разгара на лятото, когато инфекциите обичайно са в крах... Междувременно Бразилия също прави реваксинации на всички хора на възраст над 18 години. „ Пет месеца след втората доза всеки може да посети още веднъж центъра за имунизация “, сподели бразилският министър на опазването на здравето Марсело Кейрога.

Сега бразилците гледат с учудване на доста по-богатата Европа, където също така е изобретена една от най-ефективните ваксини. Те не могат да схванат за какво Германия или Австрия са в толкоз тежко състояние. Самите бразилци са оптимисти. През идващите няколко седмици карнавалът ще се завърне по улиците на Рио и ще помогне на хората да се освободят от депресията, откакто дълго време бяха затворени сред четири стени.

Подобри се обстановката и в Швеция, на която германците постоянно са гледали с съмнение заради мекия курс към ковид. В страна с население от към 10,2 милиона души единствено към 30 пациенти с ковид се нуждаят от интензивни грижи. Показателите остават ниски от лятото. Това не е обвързвано с % на имунизиране, който е малко под 69% и е почти същият като в Германия. Въпреки това, в Швеция, както и в Бразилия, броят на хората, които към този момент са се заразили с ковид по-рано, е съвсем два пъти по-висок от този в Германия.

Благодарение на по-напредналата здравна система спрямо Бразилия, в Швеция са умряли доста по-малко инфектирани, написа немското списание. Така нареченият коефициент на смъртност в страната е 1,3%, което е доста по-ниска от тази в Германия, където е 1,9%. От края на септември Швеция анулира всички ограничения и ограничавания, свързани с ковид. Всеки може да влезе в клубовете, кината, питейните заведения и заведенията за хранене. Не се събират персонални данни, няма увеличено разстояние сред масите и към момента не се изисква показване на документ за имунизация.

Тези образци демонстрират, че стадният имунитет е решителен фактор за превъзмогване на рецесията, заключава немският публицист. Въпреки това, доста подложеният на критика основен епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел не счита това за подобаваща идея: „ Стремежът към стаден имунитет няма етично или друго опрощение. Дори в случай че ходът на болестта не е толкоз тежък при по-младите хора и те умират по-рядко, това въпреки всичко може да се случи “.

Той предлага имунизацията. „ Сега би трябвало да имунизираме допустимо най-вече хора. Това важи изключително за най-уязвимите пластове от популацията. Това е единственият метод да се сложи пандемията под надзор “, сподели Тегнел. - Всички други ограничения може да оказват помощ малко. Но същинската разлика е във имунизациите “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР