Берлин. Германският министър на околната среда Щефи Лемке разкритикува намерението

...
Берлин. Германският министър на околната среда Щефи Лемке разкритикува намерението
Коментари Харесай

FAZ: Германия се обяви срещу включването на атомната енергия и натуралния газ в списъка на зелените технологии

Берлин. Германският министър на околната среда Щефи Лемке разкритикува желанието на Европейската комисия да класифицира нуклеарната сила и природния газ като устойчиви зелени технологии, написа Frankfurter Allgemeine Zeitung .

„ Вярвам, че желанието на Европейската комисия да включи нуклеарната сила в категорията на устойчивата икономическа активност е неправилно “, сподели Лемке. Тя съобщи, че технологията, която може да докара до огромна злополука, както и генерирането на радиоактивни боклуци, не може да бъде устойчива. Становището на Лемке беше подкрепено от новия министър на стопанската система на Германия Роберт Хабек, както и от министъра на околната среда на Австрия Леонора Гевеслер, които заплашиха с публична тъжба, в случай че Европейската комисия не се откаже от решението си. Ядрената сила и природният газ са енергийни източници, увреждащи климата, „ унищожавайки бъдещето на нашите деца “, сподели Гевеслер.

Както отбелязва вестникът, няма единение сред страните от Европейски Съюз по въпроса за нуклеарната сила. За Франция атомните електроцентрали са основен детайл за отбягване на излъчванията от въглероден диоксид: Германия, въпреки това, изоставя атомните електроцентрали, разглеждайки електроцентралите на газ като технология за преход. Frankfurter Allgemeine написа, че законопроектът на Европейската комисия може да бъде отритнат единствено с квалифицирано болшинство, т.е. най-малко 15 страни от Европейски Съюз би трябвало да гласоподават срещу.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР