Берлин. Десетият епархийски събор на Западно- и Средноевропейска епархия на

...
Берлин. Десетият епархийски събор на Западно- и Средноевропейска епархия на
Коментари Харесай

Събор на Западно- и Средноевропейска епархия на Българската православна църква бе открит в Берлин

Берлин. Десетият епархийски събор на Западно- и Средноевропейска епархия на Българска православна църква-Българска патриаршия бе открит в катедралния храм „ Св. цар Борис Покръстител “ в Берлин. Той се организира под председателството на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, и ще продължи до 25 юни. Това оповестиха от пресцентъра на Светия синод на Българската православна черква. В Берлин - седалището на епархията, дойдоха 83-ма от стоте делегати на събора - това са всички клирици на епархията и по двама миряни представители на всяка от българските православни църковни общини разпръснати в 14 страни в Централна и Западна Европа. Те ще изберат епархийски гласоподаватели и нов състав на Епархийския съвет.
По мотив откриването на Събора Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати одобрение до участниците в него в което се споделя:
„ Ваше Високопреосвещенство, Ваше Високопреподобие, Боголюбиви отци, Скъпи в Господа братя и сестри,
Българската православна черква, учредена върху крайъгълния камък – Христос и одобрена върху непоклатимата основа на вярата и евангелската истина, постоянно е била покрай нашия народ. Тя, като грижовна майка, носи своята грижа и отговорност за своите рожби, освен за живеещите в родината, а и за всички вас, които пребивавате отвън нейните лимити.
Пастирският опит демонстрира, че не са редки случаите, когато точно в чужбина, на стотици и хиляди километри от родната земя, хората търсят и намират кей в Църквата Христова, премислят своето отношение към вярата и стартират да опознават светото Православие и да възрастват в него. Това не е инцидентно. Защото точно надалеч от Родината човек най-остро усеща потребността да потърси своите корени, да почерпи от тези живителни сили, които го свързват с родна България, с тези здрави духовни полезности и обичаи, които епохи наред, във времена на тежки тествания, са укрепявали и обединявали нашия народ.
Вие, въпреки надалеч от родната страна, не сте прекъснали връзката си с нея, а в чуждоезична и инославна среда продължавате крепко да стоите в светото Православие, да пазите българския дух и вярата на дедите ни. Уверяваме ви, че сме съпричастни към вашите старания, като непрекъснато ви имаме в молитвите си, и сме уверени, че във всяко ваше дело ще ви управлява вярата в Господа и евангелските истини.
Бъдете почтени рожби на стародавната Българска патриаршия и вашите почтени родолюбиви предшественици! В духа и учението на нашата Църква обичайте светата православна религия, пазете драговолно здравите морални обичаи на нашия народ и подпомагайте, съгласно своето служение и силите си, епархийските и общоцърковни каузи!
Уверени сме, че Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний като здравомислещ собственик (Лука 12:42) и отсега нататък ще се грижи старателно за още по-доброто устройване и благопреуспяване на епархийските каузи на тази бързоразрастваща се епархия – безценен на сърцето ни дял на Българската православна черква. А всички вие, бъдете му правилни и усърдни съработници на равнищата Христова!
Възлюбени в Господа наши духовни рожби,
Като Ви благодаря сърдечно за вашето самоотвержено православно удостоверение ви приканвам и отсега нататък все по този начин старателно да вършите „ делото на служението, в съзиждане на тялото Христово ”, та „ с същинска обич да растем по всичко в Оногова, Който е глава, - Христос, от Когото цялото тяло, стройно съединено и обвързвано посредством всички дарувани свръзки, при действието на всяка част съгласно силите ѝ, нараства, с цел да се съзижда в обич. ” (Еф. 4:12, 15, 16).
Желая Ви душевни и телесни сили, блажен от Бога триумф и изобилни плодове от вашите писания по време на сегашния 10-ти Епархийски събор и в виновното ви служение там, където Бог ви е сложил!
Отечески призоваваме над всички вас Божията берекет и оставаме ваш в Христа старателен молитствувател, НЕОФИТ, патриарх Български ”.
Десетият Събор на Западно- и Средноевропейска епархия ще приключи в неделя със св. Литургия, която ще оглави митрополит Антоний. В съборното свещенодействие ще вземат присъединяване клирици от цялата епархия. По време на литургията ще бъдат постригани нови иподякони и ще бъдат ръкоположени един дякон и един духовник.
Изборите трябваше да се състоят през 2015 година, само че според новият Устав на Западно- и Средноевропейска епархия, признат на Деветия Епархийски събор през юни 2011 година, те бяха отсрочени, с цел да се синхронизират с тези в митрополиите на територията на България, които се организираха през май, тази година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР