Берлин. Дания затяга мерките за борба с разпространението на коронавирус.

...
Берлин. Дания затяга мерките за борба с разпространението на коронавирус.
Коментари Харесай

FAZ: Дания затваря училища и нощни клубове заради Омикрон

Берлин. Дания стяга ограниченията за битка с разпространяването на ковид. Датският министър председател Мете Фредериксен разгласи удължаването на коледните ваканции за учениците. Училищата ще бъдат затворени от идната сряда. Очаква се децата да се върнат в клас едвам на 5 януари. Освен това от 10 декември нощните клубове в страната ще бъдат затворени и всички концерти с повече от 50 души ще бъдат анулирани, оповестява Frankfurter Allgemeine Zeitung .

Изискванията за потребление на персонални защитни средства също се уголемяват: в този момент посетителите на кафенета или заведения за хранене още веднъж би трябвало да носят маски, когато се движат из залата. Фредериксен сподели, че Дания е в положение да се приготви за увеличение на случаите и хоспитализациите при започване на есента. Затова в началото, съгласно нея, в страната са правени опити за повишение на равнището на имунизиране на популацията. Въпреки това бяха нужни нови ограничения в границите на битката с разновидността „ Омикрон “.

През септември Дания анулира всички ограничения за битка с разпространяването на ковид. Със 77% от жителите си изцяло имунизирани, Дания е доста по-напред от северните си съседи, както и от Германия. Освен това Дания престана да класифицира COVID-19 като „ рискова болест за обществото “, което преди този момент беше основата за по-строги ограничения. По-късно това решение беше анулирано.

От октомври броят на новите инфекции нараства с все по-бързи темпове, а през последните няколко седмици заболеваемостта към този момент няколко пъти доближи рекордни равнища. Всеки ден в страна с население от 5 милиона, към 7 хиляди души се заразяват с ковид.

Напоследък в Дания също се следи внезапно нарастване на броя на инфекциите с разновидността „ омикрон “. Съвсем неотдавна броят на инфектираните с новата разновидност доближи 800. Здравните управляващи оповестиха, че е невероятно да се наблюдава веригата от инфекции.

Дания е една от дребното страни, които правят секвениране на всички позитивни проби. Според Фредериксен специалистите изхождат от обстоятелството, че разновидността омикрон значи „ повече случаи на зараза, повече заболели и евентуално повече приети в болница “. „ По този метод новият вид крие и забележителен риск от основаване на сериозна тежест върху здравната система и по тази причина би трябвало да действаме по-активно “, сподели министър председателят. Фредериксен уточни, че тези ограничения не значат ново блокиране и че Дания е в по-добра позиция от другите страни. Тя акцентира, че Дания би трябвало да завоюва време, както и да разшири акцията за имунизация, оповестява Frankfurter Allgemeine.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР