Бензин Е10 ще замести масово разпространеният А95 в Европейския съюз.

...
Бензин Е10 ще замести масово разпространеният А95 в Европейския съюз.
Коментари Харесай

Смяна на бензина: Пригодена ли е колата ви за него и как ще се отрази промяната

Бензин Е10 ще замести всеобщо публикуваният А95 в Европейския съюз. Това ще стане до края на годината на територията на целия съюз. Причината – видът Е10 е по-екологичен и при изгаряне отделя по-малко вреди излъчвания.

Това изясни в ефира на „ Добро утро, Европа “ ръководителят на Българската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. 

„ 10 значи 10% биоетанол – т.е. биосъставка в бензина. Досега беше 5%, в този момент става 10%. Прави се поради по-малкия карбонов отпечатък, който се отделя с потреблението на повече етанол в бензина “, уточни Кънев.

Експертът разясни, че потреблението на гориво ще се усили с 1-2% , само че работата на моторите ще бъде по-добра.

„ Този бензин към този момент е стандарт и всички коли се конструират по този начин, че да са съобразени с него “, означи Кънев, само че посочи, че са вероятни избрани проблеми при колите създадените преди 2011 година
Стартирането на автомобила може да става по-трудно. Възможно е някои елементи да се изнасят по-бързо.
Валентин Кънев, ръководител на Българската черноморска петролна и газова асоциация

Експертът разясни, че останалите типове бензин на пазара ще останат налични.

Относно цената на горивата, Кънев разяснява, че няма индикации за идно покачване на цените на нефта.

„ Явно се е стигнало до някакво динамично равновесие. Очаква се до края на годината да проработи ембаргото на съветски нефт, само че пазарът очевидно към този момент се е реконфигурирал “, установи той и добави, че не чака нарастване на цените на горивата в близко бъдеще.

Във връзка с газовата рецесия в Европа, Кънев акцентира, че в тази ситуация става въпрос за двустранна взаимозависимост.

„ Както Европейски Съюз е подвластен от съветски газ, по този начин и Русия е подвластна от това да продава своя газ на Европа “, уточни специалистът и добави, че единственият метод Русия да продава естествения си газ е да го продава на Европа по към този момент построената за това инфраструктура.

Кънев оцени като стъпка в вярната посока оповестеният търг за полутечен газ. По думите му България би трябвало да анулира мораториума върху рандеман на шистов газ.

„ Развитието на тази промишленост доставя огромни прерогативи на стопанската система на страната “, счита Кънев.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР