Бенгази. Военният командир Халифа Хафтар, най-влиятелната фигура в източната част

...
Бенгази. Военният командир Халифа Хафтар, най-влиятелната фигура в източната част
Коментари Харесай

Reuters: Халифа Хафтар се върна в Бенгази след двуседмично лечение

Бенгази. Военният пълководец Халифа Хафтар, най-влиятелната фигура в източната част на територията на някогашната Либия, се завърна в Бенгази в четвъртък след двуседмично лекуване в Париж, предава Reuters .
Картината, излъчена по локална телевизия, сподели по какъв начин усмихващият се 75-годишен Хафтар е посрещнат от делегация висши публични лица, откакто слиза от следобедния полет от Кайро.
Властите в регионите на надзор на Хафтар в Източна Либия не даваха никаква информация по време на лекуването му, което провокира спекулации за неговото положение и за вероятните последици за салдото на силите на територията на някогашната Либия.
Страната се разпадна след 2011 година, когато въстание и интернационална намеса сложиха завършек на повече от 40-годишното ръководство на Муамар Кадафи.
Хафтар, някогашен пълководец в армията на Кадафи, който се обърна против него и се завърна в Либия, с цел да се включи в събитията през 2011 година разшири хватката си в либийския изток и елементи от юга, а предходната година съумя да откри цялостен надзор над основния град Бенгази след тригодишна военна акция.
Той се опълчва на подкрепяното от Организация на обединените нации краткотрайно държавно управление, което се пробва да се откри в Триполи през последните две години.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР