Бенефис на известната оперна певица Валерия Мирчева с мюзикъла "Моя

...
Бенефис на известната оперна певица Валерия Мирчева с мюзикъла "Моя
Коментари Харесай

Честваме примата Валерия Мирчева

Бенефис на известната оперна певица Валерия Мирчева с мюзикъла "Моя прелестна лейди " от Фредерик Лоу ще се състои през днешния ден, 9 октомври, в Държавната опера в Пловдив.
Сантиментално обвързвана с Пловдивската опера е Валерия Мирчева. Тя е от семейство на музиканти, пловдивчани. Майка й Климентина, в миналото хористка в операта, и до момента не пропуща нито едно музикално събитие. През 1973 година Валерия стана лауреат на интернационалния конкурс "Антонин Дворжак " в Карлови Вари, на който завоюва първа премия и златен орден, както и Специалната премия на Чешкото радио и телевизия. В Радио Пловдив за изявление я докара нейната преподавателка в Пловдивското музикално учебно заведение. После тя продължи образованието си в Българската държавна консерватория при Илия Йосифов, след което специализира в майсторски клас по оперно пеене, актьорско майсторство и камерна музика. През 1978 година заслужи I премия и златен орден "Млади оперни очаквания " в Скопие. Пее в Русенската опера през 1979-1981 година Под управлението на Ромео Райчев основава облиците на Сестра Агнеса и Грубиянката в "Юла " от Красимир Кюркчийски, Зурая в "Хан Аспарух " от Александър Райчев, фрау Райх във "Веселите уиндзорки " от Ото Николай, Амнерис в "Аида " от Верди, Лаура Адорно в "Джоконда " от Понкиели... Именно от 1981 година е солистка на Пловдивската опера. На нейната сцена, както и в многочислените турнета по европейските подиуми Валерия Милчева пресъздаде комплицирани и мощни женски облици - Кармен, Азучена в "Трубадур ", Амнерис в "Аида ", принцеса Еболи в "Дон Карлос ", Фенена от "Набуко ", Мадалена от "Риголето ", Улрика от "Бал с маски ", Марина Мнишек от "Борис Годунов ", Олга от "Евгений Онегин ", Кончаковна от "Княз Игор ", Изабела в "Италианката в Алжир ".
"На сцената тази жена е цялостен театър. Нейната безпогрешна вокална техника, нейният обаятелен и сетивен тембър, гласовата й режисура, размерът и широтата на лъчение подсетиха именитата Симионато ", пишат за нея в испанската преса. Многобройни са изявите й в региона на кантатно-ораториалната и камерната музика. Многократно е пяла мецосопрановата партия във Вердиевия "Реквием ". Гастролирала е в Гърция, Малта, Испания, Германия, Дания, Швеция, Норвегия, Белгия, Холандия, Русия, Армения, Латвия, Украйна, Италия, Куба, Унгария, Чехия, Румъния. Сред сътрудниците й са звезди на оперното изкуство като Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никола Николов, Бруно Себастиан, Мауро Аугустини, Никола Гюзелев, Сета дел Гранде...
Напоследък влиза и в функции от различен възрастов указател - Нянята в "Евгений Онегин ", мисис Пиърс в "Моя прелестна лейди ", играе на драго сърце и в детски представления. Актрисата в нея си е актриса - постоянно провокира оживена реакция, запомня се. За нея операта е животът й. Синът й Андрея също прави първи стъпки в оперния спектакъл и в пеенето.


Снимка Личен списък


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР