Белово. В църквата Свети Георги“ в село Голямо Белово има

...
Белово. В църквата Свети Георги“ в село Голямо Белово има
Коментари Харесай

Севдалина Попова, Исторически музей – Белово: В църквата „Св. Георги“ в село Голямо Белово има иконостас, който е изключително произведение на възрожденската дърворезба

Белово. В църквата „ Свети Георги “ в село Голямо Белово има дърворезбован иконостас, който е извънредно произведение на възрожденската дърворезба. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пазарджик Севдалина Попова, шеф на Историческия музей в Белово. Тя изясни, че иконостасът е направен от майстори от Банско-разложката дърворезбарска школа.

„ Конструкцията на колоните, застъпения растителен претекст с присъщи розети, клетъчни орнаменти, изобилието на гроздове и слънчогледи, изключително на круши и птици, са присъщите белези на тази школа. Трябва да се подчертае, че в годините истинската позлата и полихромия на иконостаса е бронзирана, което бе огрубило пластиката като цяло и реставрацията разкри художествените достолепия на дърворезбата “, добави Попова и посочи, че иконостасът е реставриран със средства, обезпечени от Министерството на културата.

Ваня НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР