Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат

...
Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат
Коментари Харесай

Поредно отличие за българския шахмат!

Белослава Кръстева завоюва бронзов орден от международното състезание по шахмат за младежи и девойки до 20 години в Мексико Сити.

19-годишната българка имаше всички шансове да стане международна шампионка при девойките, само че в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Двете приключиха с еднакъв актив от по 8,5 точки, само че успеха в персоналната среща разреши на южноамериканката да се поздрави със златото.

Среброто остана за американката Кариса Ип, която с успеха си над ирландката Триша Канямарала в днешния ден също събра 8,5 точки.

По този метод Гекамбуру, Ип и Кръстева завършиха с еднакъв брой точки - по 8,5, само че допълнителите индикатори не бяха в интерес на българката. Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе единствено едно реми от двете си съпернички. 

Кръстева започва шампионата със седем победи и три ремита и се нуждаеше от единствено още едно реми, с цел да стана седмият български шахматист, спечелил международната купа в някоя от възрастите при подрастващите след Кирил Георгиев (1983 година), Катрин Аладжова (1986 и 1989 година), Антоанета Стефанова (1989 година), Веселин Топалов (1989 година), Васил Спасов (1989 година) и Нургюл Салимова (2015 година).

Срещу Гекамбуру младата софиянка имаше известни компликации още от дебюта, само че позицията и беше задоволително солидна, с цел да може да измъкне реми. Стигна се обаче до 39-ия ход, на който аржентинката реши да заложи капан и да " жертва " дамата си. Кръстева избра да вземе тази дама с коня си, вместо също да жертва дамата си, след което позицията на дъската бе изцяло извоювана за играещата с черните Гекамбуру. 

Българката продължи да се съпротивлява, само че на 53-тия ход трябваше да се съобщи. Развитието на партията сред Ип и Канямарала също не бе в нейна изгода, която я лиши от опцията да вземе най-малко сребърния орден.

При младежите до 20 години единственият български представител Момчил Петков приключи с победа. В 11-ия кръг добричлията завоюва против индиеца Г.Б. Харшавардан и събра актив от 7 точки. / БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg