Белоградчик. Милан Митов води полковата музика на 15-ти пехотен Ломски

...
Белоградчик. Милан Митов води полковата музика на 15-ти пехотен Ломски
Коментари Харесай

Кинка Михайлова, Исторически музей-Белоградчик: Милан Митов води полковата музика на 15-ти пехотен Ломски полк по време на Балканската война

Белоградчик. Милан Митов води полковата музика на 15-ти пехотен Ломски полк по време на Балканската война, сподели за Радио “Фокус ”- Видин Кинка Михайлова, експерт в Исторически музей-Белоградчик. Тя уточни, че името на Милан Митов е обвързвано с 15-ти пехотен Ломски полк. „ Милан Митов по време на Балканската война е мобилизиран в редиците на полка, а по-късно взе участие и в Първата международна война. Той е роден в Лом през 1884 година, приключва Ломското педагогическо учебно заведение и постъпва в консерваторията в град Загреб, където учи цигулка и пиано. След завършването й е назначен от Българската екзархия за преподавател по музика в Солунската гимназия, а по време на Балканската война води полковата музика “, сподели Кинка Михайлова.
Тя съобщи, че той остава в историята на 15 ти пехотен Ломски полк с това, че основава шест марша, в които пресъздава бойния път на полка. „ Ето първия стих от бойния марш „ Ломци на Чеган “: Всред пъклен огън в военен ред, вървяхме ломци все напред. От остарелия ни горделив Балкан, с „ ура ” стигнахме на Чеган “, добави Кинка Михайлова.
Анна ЛОЗАНОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР