Белият град Аман зашеметява със своите сгради от бял камък

...
Белият град Аман зашеметява със своите сгради от бял камък
Коментари Харесай

Йорданската Филаделфия ухае на кардамон

Белият град Аман зашеметява със своите здания от бял камък и с шума си. Многолюден и опияняващ. Носи в себе си духа на античното и на модерното. Навсякъде по улиците се усеща ароматът на кардамон и мощни арабски парфюми. Наоколо препускат мъже и дами в разноцветни дрехи. Магазините са цялостни с обичайни носии, най-много дамски, тъй като женското сърце е по-податливо на изкушения да преглежда и да угажда на своята суетност.

На идната витрина свети стоманата на съвършено изваяни ножове, саби и остриета, а по-следващата заслепява с многочислените тежки украшения от злато. За всекиго има по нещо в столицата на Йордания - материално и духовно. Аман се счита за един от най-прозападните и демократични градове в арабския свят. Разположен е в хълмист регион в Северозападна Йордания, като в началото е бил издигнат на седем хълма, само че през днешния ден се простира върху цели 19, наричани джабали. Пием кафе, до момента в който търсим да резервираме хотел, и следим глъчката. Прави усещане, че доста дами носят единствено хиджаб, а по-рядко са покрити с никаб. От време на време може да се забележи и мюсюлманка с изцяло открита глава, облечена по европейски.

Жените излизат свободно на пазар

или по друга работа, карат, сядат с приятелки да пушат наргиле и да изпият по някоя разхлаждаща напитка.

Селището Аман се загатва още в Библията. То става огромен римски търговски център и е преименуван на Филаделфия. След ислямските завоевания е причислен към мюсюлманската империя, а през 1878 година османските турци заселват града с черкезки бежанци от Русия. След като Османската империя е победена в Първата международна война, хашимитите основават новата монархия и династията им продължава да ръководи до наши дни. Под водачеството на крал Абдула II и неговата брачна половинка Рания в страната съжителстват спокойно християни и мюсюлмани.

След като оставихме багажа си в хотела, въоръжихме се с карта и потеглихме към първата ни спирка - Цитаделата. Комплексът се намира на върха на Джебел Ал Кала, един от хълмовете на Аман. Той е ситуиран на 850 метра надморска височина и гледа към остарялата част на града. Улиците са тесни и с огромен надолнище. Стигнахме до входа малко преди залез слънце. Този исторически обект е заобиколен от 1700-метрова стена, която датира от бронзовата ера. Тук е емблематичният храм на Херкулес и дворецът Умаяд. Мястото е претърпяло доста възстановки и спомагателни градежи през желязната, римската, византийската и умаядската ера. От Цитаделата гледката е неописуема. Погледът обгръща целия град. В далечината се вижда висок дирек, на който нехайно се вее йорданското знаме.

След това се насочваме към идващото си завладяване - Античния спектакъл. Тази превъзходно реставриранa постройка е най-впечатляващият излишък от римска Филаделфия.

Самият спектакъл е изсечен

в северната страна на различен рид и има потенциал за 6000 фенове. Ако се изкачите догоре, пред вас ще се разкрие невероятна панорама към града със забързаното му ежедневие. На площада пред театъра са подредени таксита и още щом ни виждат, водачите се присламчват към нас и завързват неналожителен диалог: " Откъде сте? ", " Нужен ли е ви е транспорт? " Измъкваме се общително, цялостни с визитки на водачи джобове.

Отстрани на площада с театъра има доста будки и сергии, където може да се закупят пари и марки от страните на Близкия изток. Има банкноти от Ирак, Иран, Кувейт, Либия, Алжир и други Продължаваме по-късно към пазара, който е живописна цялост от хорска врява и многообразие от артикули - екзотични плодове, подправки, подредени на дребни разноцветни купчинки, разнообразие от ядки, риба и какво ли още не. Смесваме се с тълпата и се впускаме в потока от чудо.

На идващия ден насочваме към различен античен комплекс - Джераш, който се намира на към 50 км от столицата, в северната част на страната, покрай сирийската граница. Това е най-големият и забавен римски обект на Йордания и главен туристически пункт. Неговите внушителни церемониални врати, колонадни алеи, храмове и театри приказват за времето, когато е бил значим императорски център. По пътя беседваме с нашия таксиметров водач, разпитваме го за страната като цяло. Когато дава отговор, се обръща главно към моята половинка. И по-рано получих чувството, че макар по-модерното мислене в тази страна, дамата си остава вторичен индивид, не напълно равна на мъжа. Шофьорът ни е палестинец и се споделя Абдула, " като краля ", прецизира той и се усмихва. Разказва ни, че дълги години е преподавал математика в университета в Аман. " Ако не знаете, да ви кажа - интелектуалният хайлайф на Йордания е главно от палестински генезис. Тук живеят към 6 млн. палестинци. Повечето са учители, професори, писатели. Моето семейство емигрира в Йордания след втората израелско-палестинска война, в която убиха татко ми. "

Паметта на Саддам Хюсеин тук е мощно уважаван а,

тъй като той е направил доста за палестинските емигранти и като цяло за арабските страни в този район. " Саддам е мощно обичан тук. Хората още помнят добрините, които им стори. "

Междувременно на открито пейзажът се сменя от необитаем към планински с разнообразна растителност. Научаваме, че водата е нищожна в Йордания. Основният контейнер се намира в Акаба и оттова се придвижва до останалата част от страната, главно в южната, която е по-суха. Докато се разхождаме измежду колосалните улици и здания на римския Джераш, Абдула остава в едно кафене до входа. Времето беше леко облачно, само че нямаше изгледи за дъжд. Един час по-късно се изсипа проливен дъжд. Точно 2 минути, откакто небето стартира да изсипва своя влажен яд върху нас и останалите туристи, по античните римски улици се появиха локални, които продаваха чадъри. Бях очарована от комерсиалния усет на арабите и умеенето им да обръщат всичко в търговия и облага. Върнахме се в Аман, само че преди да ни закара до хотела, Абдула спря до джамията на университета и ни попита дали бихме му създали добрината да го изчакаме за 5 минути. " Трябва да извърша своя дълг " - сподели, " през днешния ден към момента не съм се молил, а аз съм добър мохамеданин и последвам повелите на нашата вяра. " Религиозните повели тук се следват прецизно, с надълбоко почитание.

Друго незабравимо прекарване беше визитата на пустинята Уади Рум - " Лунната котловина ". Някога била дом на антични племена и цивилизации, през днешния ден пустинята подслонява локалните бедуини и е предпазена зона. Пустинята обгръща 720 кв. км повърхност в южната част на Йордания. Огромни планини от пясъчник и гранит, достигащи височина от 1700 м, се издигат като самотни воини от времето на класическите герои, заобиколени от необятни пясъчни долини. Тесните каньони и цепнатини прорязват надълбоко планините и укриват антични скални рисунки, оформяни от хората на пустинята в продължение на хилядолетия. Уади Рум се приема за естествения свършек на пустинята Сахара и след нея към този момент стартира същинската арабска пустиня...

Атракции за туристи

Популярното пустинно сафари с джип е невероятна атракция за туристите. Приблизително 3 часа се любувахме на червено-розовата приказност в близост, създаваща чувството за безкрайност. Нашият бедуински гид ни споделя историята на всяко кътче, което преглеждаме. В своя голям камилски кожух, черна къдрава коса, обгърната в обичайната кефия, и кожени сандали ни потапя в духа на мястото. Нощта прекарваме в бедуински лагер и нощуваме в палатка. В огромна шатра всички туристи се събираме край огромен огън, с цел да опитаме обичайната локална кухня и да се насладим на бедуинска музика. Смятаме се за късметлии, тъй като тъкмо довечера е пълнолуние в пустинята. Излизаме за дребна разходка и възприятието е неописуемо. Луната огрява всичко в близост и наподобява като че ли е ранно утро.

На идната заран се събираме да закусим в огромната шатра. Има няколко италиански групи, които подвигат необикновен звук. До нас безмълвно е седнала двойка, с която след това разбираме, че ще споделим такси до Акаба. С половинката ми беседваме на британски и аз се окайвам от шумотевицата и от италианците до нас. По-късно се качваме в джипа с другата двойка и завързваме диалог. Оказаха се италианци и бяха дочули възмущението ми по-рано от техните сънародници. Не продумах повече по пътя към Акаба.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР