Белият дом отрече информация, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

...
Белият дом отрече информация, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс
Коментари Харесай

Спекулации за мирен план и край на войната в Украйна

Белият дом отхвърли информация, че шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс е предложил на съветския президент Владимир Путин една пета от територията на Украйна, с цел да постави завършек на продължаващата война като част от кротичък проект, направен от името на президента Джо Байдън.

Шон Дейвид, заместник-говорител в Съвета за национална сигурност на Белия дом, сподели пред „ Нюзуик ”, че известието на швейцарско-германския вестник Neue Zürcher Zeitung (NZZ) „ не е тъкмо “ и че Централно разузнавателно управление на САЩ ще каже същото.

NZZ заяви в четвъртък, базирайки се на високопоставени немски външни политици, че в средата на януари Бърнс е показал на Киев и Москва кротичък проект за завършек на войната, почнала, когато Путин нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година. Според вестника в предлагането се предложило „ към 20 % от територията на Украйна “ – почти колкото източния район Донбас на Украйна.

Служител на Централно разузнавателно управление на САЩ сподели пред „ Нюзуик ”, че известията на NZZ, че Бърнс е подхванал скрито пътешестване до Москва през януари и е имал предложение за мир, направено от името на Белия дом, са „ изцяло погрешни “.

Миналия месец Бърнс пътува скрито, с цел да се срещне и да осведоми украинския президент Володимир Зеленски в Киев, заяви „ Вашингтон пост ”. Дмитрий Полянски, първият зам-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации, сподели пред „ Нюзуик ”, че известието е „ забавно “, само че не може да „ разяснява (спекулации) “. Съобщава се, че Киев и Москва са отхвърлили предлагането. Украйна отхвърли предлагането, " тъй като не желаят територията им да бъде разграничена ", до момента в който съветски публични лица споделиха, че " по този начин или другояче ще завоюват войната в дълготраен проект ", заяви NZZ.
Уилям Бърнс
Германски политици споделиха, че Байдън желае да избегне продължителна война в Украйна и е предложил територията като част от мирния проект. И когато Украйна и Русия отхвърлиха предлагането, администрацията на Байдън даде обещание да даде на Киев танкове „ Ейбрамс ”, съгласно вестника. На 25 януари Съединени американски щати оповестиха, че ще изпратят на Украйна до 31 танка M1 „ Ейбрамс ”. Германия също по този начин сподели, че ще даде на Украйна 14 от своите танкове „ Леопард ” 2A6 и ще разреши на страните сътрудници да реекспортират други танкове, с цел да оказват помощ на Киев.

Почти година след войната Украйна и Русия не са по-близо до мира, разяснява „ Нюзуик ”. Украйна упорства Русия да изтегли изцяло войските си от украинска територия според границите си от 1991 година, репарации, правосъдно гонене на съветските водачи за военни закононарушения и участие в НАТО. Русия упорства за интернационално признание на четирите отчасти окупирани украински територии, които Путин нелегално анексира през септември, а съветският водач към момента дава обещание да " демилитаризира " и " денацифицира " Украйна. Говорителят на Путин Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти в понеделник, че договарянията сред Русия и Украйна " към този момент са невъзможни, защото няма условия за тях нито де факто, нито де юре ". Полянски сподели пред „ Нюзуик ”, че мирните договаряния сред Киев и Москва " ще се случат неизбежно. Но това е по-скоро сред Русия и Запада, Украйна сподели цялостна липса на суверенитет. Колкото повече Западът чака, толкоз по-лош ще бъде резултатът за Киев. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР