Белият дом обмисля да обяви ЧВК “Вагнер за терористична организация,

...
Белият дом обмисля да обяви ЧВК “Вагнер за терористична организация,
Коментари Харесай

САЩ обявяват наемниците от “Вагнер” за терористична организация

Белият дом обмисля да разгласи ЧВК “Вагнер ” за терористична организация, с цел да попречи на възходящото въздействие на бойците на Евгений Пригожин в Африка, както и на присъединяване им във войната против Украйна. Това заяви Bloomberg като се базира на свои източници. Окончателно решение към момента не е взето.

Обявяването на “вагнеровците ” за терористична организация ще разреши на Съединените щати да стартират наказателно гонене против водачите и членовете на групата, както и да преследват активите й по целия свят, изясняват специалисти.

Държавният департамент и Кремъл отхвърлиха коментар.

“Готвача на Путин ” Евгений Пригожин и неговата ЧВК “Вагнер ” към този момент бяха наранени от наказания на Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейския съюз, макар че групата продължава да набира мощ и въздействие.

През септември Пригожин за първи път призна, че е основал групата и че тя работи в Сирия и други арабски страни, както и в Африка и Латинска Америка. Той назовава Вагнер “един от стълбовете на родината ”.

През септември, когато главните нападателни сили на съветските въоръжени сили привършиха, Пригожин стартира обществено да набира пандизчии в редиците на ЧВК като пушечно месо за войната против Украйна.

Според западни анализатори предприемачът работи за репутацията си измежду “крайно десния ” електорат в Русия, като влиза в открита борба с военното управление. Самият Путин е извънредно подвластен от вагнеровците.

Частната армия се финансира както от Кремъл, по този начин и от “собствени ” доходи. Смята се, че Вагнер получава стотици милиони долари от златни и диамантени мини в Африка, които са под неин надзор. Смята се и че групата управлява и сериозен трафик на дрога от Южна Америка.

Преди дни ФБР разгласи парична премия от 250 000 $ за информация, която да помогне залавянето на Евгений Пригожин. Според Вашингтон милиардерът непосредствен до Путин е в основата на интервенция във вътрешните работи на Съединени американски щати, в това число изборни и финансови процеси.

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР