Белият дом активно се намесва в регионалния спор за Параселските

...
Белият дом активно се намесва в регионалния спор за Параселските
Коментари Харесай

Взривяващ анализ в БЛИЦ: Ще започнат ли Китай и САЩ Трета световна война?

Белият дом интензивно се намесва в районния спор за Параселските острови и рифовете на архипелага Спратли. В региона се кръстосват ползите на най-големите международни страни, които въздържа от директно опълчване опасността от нуклеарна война. Там са се натрупали толкоз доста несъгласия, че обстановката, съгласно специалисти, става все по-взривоопасна. На семинар в Сингапур шефът на Пентагона Джейм Метис обществено съобщи, че не изключва борба с Китай.

Тревожна прогноза за обстановката в Южнокитайското море (ЮКМ) направи и старшият президентски консултант Стивън Бенън. В изявление за The Guardian той предсказа преход от борба към гореща фаза в течение на околните 10 година

Засега КНР и Съединени американски щати се лимитират с психически напън, обаче всяка непредвидена детайлност може да докара до въоръжено опълчване. За попречване на инцидентни сблъсквания Пекин и Вашингтон даже бяха принудени през 2015 година да проведат взаимни учения, по време на които е направен специфичен кодекс на държание на военните от двете страни в региона ЮКМ.

През 2014 година КНР публично разгласи претенциите си на островите Спратли и за търсене на петрол в шелфа на архипелага. Едновременно с това изпрати в противоречивия регион свои военни кораби.

През април 2015 година Пекин стартира да построява изкуствени острови на архипелага, през май КНР разгласява своята нова военна тактика. В нея бе предоставена на МВС отбраната на държавните ползи в намерено море. През май 2017 година Пекин разположи на противоречивия риф Юншудао ракетни площадки.

Ответната реакция на Вашингтон последва неотложно: единствено след броени дни американският унищожител Dewey приближи Спратли, без да уведоми китайската страна.

Това извънредно внимание на двете страни към ЮКМ не е инцидентно: Първо, през морето минават корабни направления, по които се транспортират енергоносители от Близкия Изток за Съединени американски щати и страните в Азиатско-тихоокеанския район. Съединени американски щати през ЮКМ прекарват енергоносители за $1,2 трлн.

През 2016 година Международният съд в Хага забрани на Китай да създава залежи в няколко региона на акваторията, само че Пекин пренебрегва решението.

Параселските острови и островите Спратли имат и съществено военностратегическо значение – военното наличие там разрешава да се управлява от въздуха огромна част от ЮКМ.

Всичко това дава на специалистите учредения да смятат, че не би трябвало да се изключва китайско-американското опълчване да прекосяване в гореща фаза и че думите на Стив Бенън за идна война не са пресилване.

Твърде съществени несъгласия са се натрупали в международната стопанска система, даже по-дълбоки от несъгласията, съществували в навечерието на Втората международна война. На двете разнообразни политически тактики е мъчно да съществуват в едно икономическо поле. Главен сдържащ фактор е нуклеарното оръжие.

Екип на БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР