Белград. Западните Балкани са не просто понятие, обхващащо нашите държави

...
Белград. Западните Балкани са не просто понятие, обхващащо нашите държави
Коментари Харесай

Зам.-министър Валентин Йовев: Добре развитата транспортна инфраструктура е гаранция за европейската интеграция на Западните Балкани

Белград. Западните Балкани са не просто разбиране, обхващащо нашите страни и нации, а и сплотяващо общите ни старания за по-добър живот и икономическо и обществено развиване. Това развиване стъпва главно на транспортните информационни връзки сред нашите страни, интегрирани в една добре развита инфраструктура. Именно тази инфраструктура е гаранцията за европейската интеграция на Западните Балкани. “
Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Валентин Йовев на конференция на тематика „ Транспорт и енергетика – съгласуваност на Западните Балкани с Европейски Съюз “. Това оповестиха от пресцентъра на министерството .
Форумът се организира през днешния ден в сръбската столица Белград. Събитието е в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и в него се включиха вицепремиерът и министър на строителството, превоза и инфраструктурата на Република Сърбия Зорана Михайлович, представители на министерството на енергетиката на Сърбия, членове на транспортни и енергийни компании, представители на Европейската комисия. От българска страна в конференцията взе участие и инж. Веселин Давидов – член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “.
„ България изрично и неведнъж е заявявала позицията си за единни Балкани с съвременна инфраструктура. Страната ни поддържа европейската вероятност за Западните Балкани и счита, че бъдещето на района е неразделна част от Европейския съюз “, сподели още в изявлението си инж. Йовев. Той изясни, че напъните на българското държавно управление в региона на пътната инфраструктура са ориентирани към реализацията на няколко огромни трансгранични плана, които ще оказват помощ за икономическия разцвет и стабилността на Балканите. „ Добрата транспортна съгласуваност е причина за развиването на индустрията, търговията и туризма, които са мотор на икономическия напредък “, акцентира заместник-министърът.
Сред целите, които той очерта в границите на тази транспортна съгласуваност на Западните Балкани и по които би трябвало да се работи, без загуба на време, са точно транспортните коридори и по-специално номер 4, 8, 9 и 10 и кулоар №7 - речният маршрут Рейн - Майн – Дунав – също голяма водна артерия, чийто капацитет би трябвало да се употребява оптимално и това е една от дилемите по време на българското председателство на Дунавската тактика.
„ Тези коридори са „ гръбнак “ на транспортите в единния европейски пазар и тяхната цялостна реализация ще промени радикално връзките сред Изтока и Запада в бъдеще “, добави Валентин Йовев и изрази убеденост, че реализацията на транспортните планове ще има позитивно въздействие освен върху стопанските системи на балканските страни, само че ще е и мощен фактор за стабилизиране на района. Ще донесе мир на Балканите и от място на спорове и етническо опълчване, те ще се трансфорат в регион на сигурност и разцвет.
„ Активното потребление на Механизма за свързване на Европа, с чиято поддръжка се реализира плана „ Модернизация на Автомагистрала „ Калотина “ – (ГКПП Калотина – Софийски околовръстен път) от км 1+000 до км 15+500, ще докара до понижаване на времето за пътешестване, ще способства за понижаване на пътно-транспортните катастрофи, както и за понижаване на транспортно-експлоатационните разноски на моторните транспортни средства и разноските за поддръжка и употреба на пътя “, съобщи още инж. Йовев.
В изявлението си на форума заместник-регионалният министър акцентира и смисъла на стратегиите за Европейско териториално съдействие, в границите на които се дава опция за основаване и надграждане на трайни и положителни партньорски връзки с страните от Западните Балкани.
Програмата за Трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ-ИПП България –Сърбия 2014-2020 е с общ бюджет от близо 30 млн. евро. По три от предпочитаните оси – „ Устойчив туризъм “, „ Младежи “ и „ Околна среда “, се финансират планове, които ще подкрепят районния туризъм и предприемачеството, ръководството на риска и опазването на околната среда.
„ Интересът за вложения е огромен. Доказателство е броят на подадените планове по първата покана - общо 388 “, сподели заместник-министърът и заяви, че са подписани 39 контракта за дотация на стойност съвсем 18,5 млн. евро.
Програмата ИНТЕРРЕГ - ИПП България – Македония 2014-2020 е с общ бюджет от близо 20 млн. евро. По първата покана са финансирани 48 плана в размер на над 10 млн.евро, от които 18 са капиталови с общ бюджет над 7 млн. евро.
Като образец за ползотворно взаимоотношение сред страните в района Валентин Йовев уточни и Стратегията на Европейския съюз за Дунавския район, така наречен Дунавска тактика, от която 3 страни са част от Западните Балкани.
„ Изпълнените в границите на Дунавската тактика планове демонстрират, че съдействието, взаимното обмисляне и координираните действия водят до мотивация за продължение по този сполучлив път за уравновесен, резистентен и приобщаващ напредък на Дунавския район “, акцентира заместник-министърът и добави, че като ротационен ръководител на Стратегията България си слага за цел да търси взаимни решения за общите провокации в района.
В умозаключение инж. Йовев беше безапелационен, че провокациите, пред които са изправени страните от Западните Балкани, пресичат националните и районните граници и изискват общи взаимни дейности и точно съдействието сред страните ще обезпечи напредък, непоклатимост и районна интеграция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР