Белград. Сърбия подготвя грандиозен военен парад по повод стогодишнината от

...
Белград. Сърбия подготвя грандиозен военен парад по повод стогодишнината от
Коментари Харесай

„Вечерне новости“ : Сърбия ще изкара пред Владимир Путин 100 танка и нови ракети

Белград. Сърбия приготвя величествен боен церемониал във връзка стогодишнината от успеха в Първата международна война, на който пред съветския президент и други международни водачи Белград ще показа най-новото си въоръжение и пред тях ще дефилират над 100 танка, е схванал белградският всекидневник „ Вечерне новости “ от свои високопоставени източници в армията на страната.
Съгласно информацията на изданието, на 11 ноември на булеварда пред Палатата (Двореца) „ Сърбия “ (преди на Федерацията – бел.ред.) за първи път ще бъдат показани новите системи за противовъздушна защита с дребен и междинен обсег, които би трябвало да бъдат доставени от Беларус като част от съглашението, което включва и закупуването на още четири изтребителя МиГ-29.
Според източниците на вестника, пред водача на Русия и представители на още няколко страни ще бъде показан величествен обзор на бронирани машини и ще бъде демонстрирана военната мощност на Сърбия.
„ На гала, каквато от дълго време не е виждана у нас, Армията на Сърбия ще покаже цялата си огнева мощност “, е декларирал вишестоящ боен пред „ Новости “ – Пред високите посетители ще премине най-съвременното домашно въоръжение, както и най-новите придобивки от света “.
Както написа вестникът, това „ неповторимо “ събитие се случва, до момента в който се водят решаващите договаряния за намиране на компромисно решение по косовския въпрос и когато се води динамична дипломация сред сръбското политическо управление и представителите на великите сили.
Източникът на „ Новости “ е показал, че демонстрацията на военна мощ в наличието на най-голямата страна на света сигурно ще подгрее нервите на Запада, само че също по този начин може да ускори позициите на Сърбия в договарянията за Косово.
Според данните на изданието, в основата на доставянето на актуалната военна техника от Беларус е пакета за военно-техническо съдействие, за който са водени многомесечни договаряния по линията Белград – Минск. Договорът за снабдяване на самолетите и системата за Противовъздушна отбрана към този момент е подписан, само че заради съгласуването на техническите елементи сред двете страни към момента не е разгласен. В идващите няколко дни ще бъдат конкретизирани датата и метода на доставката и наличието на съпътстващия пакет от оръжия и елементи.
„ Новости “ напомня, че договорът за доставката на въоръженията е реализиран предходната година по време на визитата на сръбския президент Александър Вучич в Минск, а детайлите са съгласувани в хода на директни срещи на военни делегации от двете страни.
Министърът на защитата Александър Вулин е удостоверил, че съглашението с Беларус е близо до завършване. Още една стъпка към по-добро съдействие ще бъде откриването на военно посланичество на Белград в Минск.
„ Беларус е доста значима и другарска страна за нас. От управлението на тази страни получихме четири МиГ-29. Реконструкцията на тези самолети е в ход, а идната фаза е тяхната рационализация. Разговаряхме със Сергей Шойгу за закупуването на хеликоптер. Ми-35 е неповторима техника, която Сърбия в никакъв случай не е имала и която ще промени доста лицето на нашата войска “, цитира „ Новости “ думите на Вулин.
Както разяснява вестникът, договорът с Беларус е друго значимо съглашение в региона на обновяването на ресурсите на сръбските въоръжени сили. Съгласно контракта за военно съдействие с Русия, по самодейност на президента Путин преди две години е утвърдено подаяние под формата на шест изтребителя МиГ-29, 30 танка Т-72С и също толкоз бронирани машини на пехотата БМРД-2. Тази военна техника, ремонтирана и осъвременена, ще бъде доставена до март 2019 година.
В пакета за съветска военна помощ, както е удостоверил „ Новости “, ще има и хеликоптери. По принцип е било контрактувано да се купят три многоцелеви хеликоптери Ми-17, както и четири хеликоптера Ми-35 „ Летящ танк “
„ Следващата година ще бъде основна за нашите въоръжени сили и по-конкретно за нашите военновъздушни сили. В небето на Сърбия ще лети ескадрила от 15 МиГ-29. В допълнение към съветските, ще летят и девет хеликоптера „ Еърбъс “, които ще бъдат разполагаем освен на армията, само че и на полицията “, показват пред вестника от управлението на сръбските въоръжени сили.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР