Белград. Местните власти в Западна Сърбия замразиха плановете си за

...
Белград. Местните власти в Западна Сърбия замразиха плановете си за
Коментари Харесай

Euronews: Сърбия замразява плановете за изграждане на литиева мина

Белград. Местните управляващи в Западна Сърбия " замразиха " проектите си за създаване на литиева мина след митинги за запазване на природата, предава Euronews .

Очакваше се минният колос „ Рио Тинто “ да стартира да работи скоро, само че градският съвет на Лозница гласоподава прекъсването на проекта за районно развиване, който позволяваше рандеман на литий.

Вчерашното гласоподаване пристигна, откакто сръбският парламент отхвърли два основни закона, които съгласно природозащитниците позволяваха да стартира планът.

В продължение на три следващи уикенда хиляди протестиращи излизаха по улиците на Белград, блокирайки основни пътища и мостове, с цел да изразят недоволството си.

„ Дали ще има мина зависи най-много от хората в Западна Сърбия, както и от проучванията на въздействието върху околната среда “, сподели сръбският министър председател Ана Бърнабич.

Въпреки че „ Рио Тинто “ съобщи, че ще се придържа към най-съвременните екологични стандарти, протестиращите споделиха, че добивът на литий може да аргументи непрекъснато замърсяване.

След като проектите за мината бяха замразени, президентът Вучич сподели, че Сърбия ще промени метода, по който поддържа връзка с „ Рио Тинто “ и други вложители.

Близо 150-годишната компания „ Рио Тинто “ е изправена пред обвинявания в корупция, замърсяване на околната среда и нарушение на правата на служащите.

Литият, употребен за производството на акумулатори за електрически коли, се счита за един от най-търсените метали във време, когато светът търси устойчиви енергийни запаси.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР