Белград. Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел днес

...
Белград. Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел днес
Коментари Харесай

Комисар Мария Габриел: Сърбия е стратегически участник за изпълнението на Цифровата програма за Западните Балкани и намаляване на таксите за роуминг

Белград. Комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел през днешния ден е на стратегическа задача в Сърбия с фокус върху Цифровата стратегия за района на Западните Балкани, съдействието в региона на киберсигурността и стъпките, които държавното управление на Сърбия подхваща по пътя за присъединение към Европейски Съюз. Това оповестиха от Представителство на Европейска комисия в България . На конференция със сръбския министър председател Ана Бърнабич комисарят означи, че Европейски Съюз е значим сътрудник на Сърбия в процеса на цифровизация, подсилен от Цифровата стратегия за района, която започва през юни в София. Стълбовете на програмата са пътната карта за намаляването на цените за роуминг, ограниченията за повишение на цифровите умения, разгръщането на цифровата инфраструктура и поддръжката за цифровизиране на предприятията, а дейното присъединяване на Сърбия е основен детайл за триумфа на програмата.
„ Важно е да насърчаваме сръбските управляващи в напъните им за осъществяване на целите в Цифровата стратегия за Западните Балкани. Вече представихме пътната карта за понижаване на цените за роуминг, а в този момент главното предизвикателство е да се реализира съглашение на районно равнище. Амбицията ни е да има такова съглашение сред шестте страни до април и да го представим на Срещата на високо ниво в региона на цифровите технологии в Белград. Гражданите, институциите, бизнесът имат потребност да поддържат връзка по-добре между тях, само че това не можем да реализираме, до момента в който роумингът за мобилни данни е над 14 евро за мегабайт. Разчитам да не стопираме напъните за смяна на обстановката и от юли да реализираме цена от 75 цента, а след 2021 година цената да падне до 20 цента “, разяснява комисар Мария Габриел. Тя акцентира, че Европейски Съюз взе участие в този развой на политическо ниво, само че също по този начин е в контакт с мобилните оператори и националните и европейски регулатори. Комисарят и сръбският министър председател показаха вяра, че непрекъснатата поддръжка на Европейски Съюз в последна сметка ще докара до позитивни резултати.
Отвъд роуминга, българският еврокомисар открои като приоритет взаимната работа със Сърбия в региона на киберсигурността, цифровите иновационни хъбове, цифровото обучение и умения. „ Имаме благоприятни условия за съдействие във връзка с киберсигурността посредством използването на директивата за неприкосновеността на персоналния живот (NIS), както и новото ни предложение за Европейски център за киберсигурност и мрежа от национални центрове. Много значими са цифровите умения, по тази причина се надявам повече сръбски учебни заведения да се включат в самодейността ни Европейска седмица на програмирането, а младежите да се възползват от схемата за трансграничен стаж Цифрова опция, което би дало отговор на дефицита на специалисти в цифровата сфера. Що се отнася до бизнеса ще се веселя във всеки район в Сърбия да бъдат построени центрове за цифрови нововъведения в поддръжка на дребните и междинните предприятия в цифровата им промяна “, съобщи още комисар Мария Габриел.
Българският еврокомисар и сръбският министър председател показаха идната през април Среща на високо ниво като изключителна опция Сърбия да показа постигнатите в страната резултати в региона на цифровизацията, осъществяването на Цифровата стратегия за Западните Балкани и методите за по-нататъшно ускорение на процеса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР