Белгийските власти са знаели за многобройните микропукнатини в реакторите на

...
Белгийските власти са знаели за многобройните микропукнатини в реакторите на
Коментари Харесай

В Белгия са пускали в експлоатация дефектни корпуси на ядрение реактори


Белгийските управляващи са знаели за многочислените микропукнатини в реакторите на нуклеарните централи още преди да стартира тяхната употреба през 1974 година.

Това разкри през днешния ден вестник Derniere heure. Официално за откриването на микропукнатините в реакторите на белгийските централи бе обявено през 2012 година, което след това докара до многочислените прекъсвания на блоковете.

Вестникът разкри, че има конфиденциален протокол от 8 януари 1976 година за съвещание на всички организации, които имат отношение към построяването и употребата на централите – на националната енергокомпания, на оператор, производител на съоръжение, локален регулатор и други.

В тези документи е написано за разкриване на микропукнатини и микрокухини в отлетите корпуси на готовите за употреба реактори на АЕЦ „ Тианж “ и в третия реактор на АЕЦ „ Дул “. Размерът на обособените пукнатини достигал 500 квадратни милиметра (5 на 10 сантиметра).

Вестникът твърди, че дефектните детайли от корпуса на втория реактор в "Тианж" са били сменени, до момента в който микропукнатините на реактора в „ Дул “ са били окачествени като „ незначителни за сигурността на реактора “ и той надлежно бил пуснат.

Как действително са стояли нещата към този момент не е известно, само че през 2012 година при деликатна инспекция с ултразвук на корпусите микрокухините бяха открити точно в корпуса на втория реактор на „ Тианж “.

БГНЕС напомня, че Европейски Съюз принуди България да закрие 4-те нуклеарни реактора в „ Козлодуй “ без никакъв недостатък. Впоследствие стана ясно, че закриването е по политически аргументи или поради мерака на Съединени американски щати ликвидира руските активи след разпада на Съветския съюз. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР