Белгийската столица Брюксел (на френски: Bruxelles; на нидерландски: Brussel; на

...
Белгийската столица Брюксел (на френски: Bruxelles; на нидерландски: Brussel; на
Коментари Харесай

Атомиумът е един от символите на модерната архитектура и Брюксел

Белгийската столица Брюксел (на френски: Bruxelles; на нидерландски: Brussel; на немски: Brüssel) е един от най-важните градове в Европа. Той е седалище на голям брой интернационалните организации. Тук са ситуирани основните институции на Европейския съюз: Европейската комисия, Съветът на Европейски Съюз, Европейският парламент (пленарните съвещания обаче се организират в Страсбург). Тук са и щабквартирите на НАТО и на Западноевропейския съюз - военно-политически съюз единствено на западноевропейските страни, насърчавайки също икономическа, културна и обществена взаимопомощ, основан по време на Студената война, за взаимопомощ при възможна военна опасност. На 30 юни 2011 година публично е оповестено преустановяване на съществуването на Западноевропейския съюз.

Брюксел е един от ъглите на по този начин наречения триъгълник Антверпен-Гент-Брюксел, в който е съсредоточена огромна част от стопанската система на Белгия.

Името Брюксел идва от старохоландската дума Bruocsella, композиция от тресавище (bruoc) и дом (sella) или дома в блатото.

Традиционният език в града е нидерландският, само че от XIX век делът на говорещите френски нараства и през днешния ден това е преобладаващия език, по тази причина те са двата публични езика.

Един от знаците на града е Атомиумът , структура, изобразяваща клетка на стоманен кристал. Монумент, издигнат за Експо'1958, който се организира в Брюксел. Проектиран е от Андре Уотъркейн и е висок 102 метра.

Конструкцията съставлява комбинация от девет стоманени сфери, съединени по този начин, че образуват модел на единична клетка от стоманен кристал, повишен 165 милиарда пъти.

Тръби, свързващи сферите по дванадесетте ръба и осемте вертикала към центъра, изолират ескалатори, които свързват сферите, съдържащи изложбени зали и други обществени места. Горната сфера дава панорамна панорама към Брюксел.

Всяка сфера е 18 метра в диаметър. Три от сферите ( от 2008 г.) са затворени за гости, а останалите са елементарно достижими с ескалатор. Вертикалният връх съдържа въжен превоз, който е считан за доста бърз и напреднал по време на строителство (скоростта е 5 m/s).

Сред истинските хрумвания в Експо'58 е да се построи версия на Айфеловата кула, която е била издигната е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното ревю в Париж през 1889 година. Предложението е в белгийската столица Айфеловата кула да е обърната с главата надолу, само че Уотъркейн усеща, че атомната конструкция е доста по-голям знак на епохата. Първоначално е планувано монументът да остане единствено шест месеца (както и кулата в Париж). Въпреки това той скоро се трансформира в знак освен на международния панаир, само че и на модерната архитектура и Брюксел.

През 2004 година Атомиума претърпява един ремонт. Той е затворен за обществеността през октомври и остава затворен до 18 февруари 2006-а. Ремонтирането включва промяната на бледите листове алуминий, покриващи сферите, с неръждаема стомана. За да се заплати за обновяването, остарелият алуминий е бил продаден на обществото като сувенири. Триъгълно парче към 2 м се продава за 1000 евро.

Обновени са изложбени зали, ресторант, както и общежитие за посещаване на възпитаници, наречено хотел "Детска сфера ", който включва неизползвани пластмасови кули със сфери. Възпоменателна монета от 2 евро, изобразяваща монумента, е издадена през март 2006 година за отбелязване на обновлението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР