Белгийската полиция задържа четирима и претърси 16 домове в Брюксел

...
Белгийската полиция задържа четирима и претърси 16 домове в Брюксел
Коментари Харесай

Арести в Брюксел заради лобистки скандал в Европейския парламент

Белгийската полиция задържа четирима и претърси 16 домове в Брюксел и предградията на лица, обвинени за лобиране в интерес на страна от Персийския залив в Европейския парламент.

Арестите и претърсванията са част от по-широко следствие за „ незаконна организация, корупция и пране на пари “ и са ориентирани главно към парламентарни сътрудници, се споделя в изказване на белгийската федерална прокуратура, представено от POLITICO.

Бивш евродепутат от социалистите и демократите и почитан профсъюзен чиновник бяха измежду арестуваните от полицията и отведени за разпит.

„ В продължение на няколко месеца следователи от Федералната правосъдна полиция подозират, че страна от Персийския залив въздейства върху икономическите и политическите решения на Европейския парламент ”, се споделя в известието.

Според белгийския седмичник Knack става дума за Катар, като се базира на " добре осведомени източници ". Арабската страна е набелязала чиновници " със забележителна политическа и/или стратегическа позиция " в Европейския парламент, изпращайки им " обилни суми пари " и " скъпи дарове ", е посочено в известието на Прокуратурата.

Катар бе оспорван хазаин на Световното състезание по футбол през 2022 година Страната си завоюва рецензиите поради регресивната си ите си политики към правата на ЛГБТК и служащите мигранти.

Разследващите изследват дали Катар се е опитвал да повлияе на позиции в Екологичен потенциал парламент по способи, които „ надвишават класическото лобиране “, написа белгийският седмичник.

Полицията иззе " към 600 000 евро в брой ", мобилни телефони и компютърно съоръжение при акцията. Правителството на Катар не отговори на настояването за коментар от POLITICO.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР