Белгийската полиция арестува гръцкия евродепутат социалист Ева Каили, заместник-председател на

...
Белгийската полиция арестува гръцкия евродепутат социалист Ева Каили, заместник-председател на
Коментари Харесай

Арести на евродепутати в Брюксел заради Катар

Белгийската полиция арестува гръцкия евродепутат социалист Ева Каили, заместник-председател на Европейския парламент, по отношение на следствие за корупция. Замесен е домакинът на Световното състезание по футбол Катар, заяви прокуратурата през днешния ден.

Арестът бе осъществен часове откакто четирима други обвинени бяха арестувани във връзка със същия случай. И четиримата са или италиански жители, или са родом от Италия, заяви за Агенция Франс Прес източник, непосредствен до следствието.

Каили е сътрудник на един от четиримата, парламентарен помощник от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, сподели източникът.

В изказване, оповестено по-рано от белгийските прокурори, се загатва страна от Персийския залив като част от следствието, без да се посочва нейното име, и въпреки да се споделя, че измежду задържаните е и някогашен евродепутат, той не се разпознава.

В известията на белгийската преса обаче се споделя, че въпросната страна е Катар, а някогашният евродепутат е Пиер-Антонио Панцери от Италия, който е бил социалист в Народното събрание сред 2004 и 2019 година

Федералната прокуратура на Белгия разгласи по-ранните арести след серия от обиски на 16 адреса в столицата Брюксел.

" Днешните претърсвания разрешиха на проверяващите да открият към 600 000 евро в брой ", се споделя в изказване на прокуратурата.

" Бяха конфискувани също по този начин компютърно съоръжение и мобилни телефони. Тези данни ще бъдат оценени в границите на следствието. "

Разследващите " подозират страна от Персийския залив (в оказване на влияние) върху икономическите и политическите решения на Европейския парламент ", се добавя в изказването.

В него се твърди, че това е ставало " посредством заплащане на огромни суми пари или предложение на огромни дарове на " авторитетни фигури в Европейския парламент ".

Източник, непосредствен до случая, удостовери известията в пресата, че следствието е по съмнения за опити на Катар да корумпира някогашен евродепутат от италианската социалистическа партия, който съгласно белгийските издания Le Soir и Knack е точно Панцери.

67-годишният Панцери понастоящем оглавява основаната в Брюксел организация за отбрана на правата на индивида, наречена " Борба с безнаказаността ".

Според известията генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), италианецът Лука Визентини, също е бил измежду задържаните. От МКП обявиха, че са " осведомени " с медийните известия, само че към този момент нямат повече мнения.

Предполагаемият рушвет се случва в миг, когато домакинът на Световната купа по футбол Катар поставя огромни старания да усъвършенства имиджа си в лицето на рецензиите за положението на отбраната на служащите и правата на индивида.

В изявление за Агенция Франс Прес в понеделник Визентини приветства напредъка, реализиран от Катар във връзка с правата на служащите, само че настоя, че " натискът " би трябвало да се резервира и след приключването на футболния шампионат.

Работниците мигранти са повече от 2,5 млн. от 2,9-милионното население на Катар, а изискванията на труд са мощно подложени на критика, изключително в навечерието на Световното състезание по футбол.

Доха вкара промени в системата за мигрантски труд, само че критиците упорстват, че би трябвало да се свърши още работа, с цел да се подсигурява, че измененията ще имат резултат, написа БГНЕС.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР