Белгия подготвя над 1000 км велоинфраструктура до 2025 г., съобщава

...
Белгия подготвя над 1000 км велоинфраструктура до 2025 г., съобщава
Коментари Харесай

Белгия подготвя над 1000 км велоинфраструктура до 2025 г.

Белгия приготвя над 1000 км велоинфраструктура до 2025 година, оповестява в блога си икономическият публицист Апостол Апостолов. Той отбелязва, че велосипедната инфраструктура е извънреден приоритет в Белгия и обособените провинции всяка година отделят милиони евро в планове за нейното възстановяване.

След ковид през 2020 и изключително в този момент, когато цените на горивата скочиха стремглаво, е регистриран забележителен растеж на ползващите електрически колела, скутери, тротинетки( известни още като степ скутери). Разбираемо и самата инфраструктура отеснява изключително в час пик заран и вечер когато стотици изпълват веломагистралите и междуградските пътища до работните места, учебно заведение или просто за ежедневния спорт. Защото, колелото е изначално в ДНК-то на белгиеца сходно на неговия северен комшия Нидерландия.

В страната има близо 4000 км инфраструктура (2700 във Фландрия и 1480 във Валония и Брюксел). В това число влизат големи веломагистрали, междуградски пътища, местни комбинирани пътеки за колелета и пешеходци, специфични направления за трудноподвижни хора или за инвалидни колички.

Огромната повърхност безспорно изисква големи вложения в порядъка на милиони евро. Белгия, като федеративна страна, бюджетите се дефинират от държавните управления на обособените провинции. Едни са сумите по планове за Брюксел, други Валония, напълно разнообразни за Фландрия. Всяка провинция дефинира със свои способи по какъв начин ще усвоява средствата, какви планове са предпочитани за съответната година и кои може да стоят „ на трупчета “ като аварийни. По този метод 5 фламандски провинции са извели като извънреден приоритет реновацията и построяването на нова велоинфраструктура.

За последните 3 години е регистриран взрив на искащите да употребяват колелото като главно транспортно средства. Обединени от общата цел управляващите вземат решение да обединят старания и основават формалният държавен уебсайт Fietssnelwegen.be, който регистрира, че в някои точки на преброяване минават по 8000 колоездачи/мотористи на час. Тази численост се записва чрез конфигурирани колони за преброяване с цифров екран. Тези правилни помощници са не просто статистика, а действителен маркер за общините къде би трябвало да се влага оправдано и кои направления не са толкоз атрактивни за преминаващите. Нужен индикатор предвид на усвояването на средствата. Само в провинция Лимбург на основни места (като моста на Алберт канал в Хаселт; на автомагистралите в Хам, Хойсден-Золдер, Римст и Беринген) са конфигурирани колони със датчици и цифрови броячи. Устройствата са отчели за миналата година 2,6 млн. велосипедни придвижвания.

Интересът към този тип превоз безспорно пораства. През пандемичната 2020 година по планове в инфраструктура за безвредно колоездене единствено във Фландрия са вложени 180 млн.евро. През 2021 година те са скочили съвсем двойно – до 355 млн., за 2022 година - 328 млн., а за 2023 – 303 млн. Справка демонстрира за актуалната година са създадени и чакат своето финансиране 420 велосипедни плана. Сред тях се открояват велосипедни алеи, велосипедни автомагистрали, тунели, мостове и други

„ Хората избират колелото и нашите старания ще бъдат ориентирани натам. Искаме Фландрия да се трансформира в същински колоездачен район. Целта ни е до 2025 година да увеличим до 20% каузи на велосипеда във функционалните пътувания “, акцентира отрасловият министър на подвижността и благоустройството Линде Пеетерс.

За последните две години два основни плана се открояват във фламандската част на Белгия. Единият е построяването на 25 километра автомагистрала от Льовен до Мехелен, строителство траяло повече от 2 години.

Другото „ вело украшение “ е мост на Алберт канал, който свързва Хаселт, Дипенбег, Бокрейк, локален академични кампус и основна автомагистрала сред Хаселт и Генк. Строителството продължава малко повече от година. Мостът с дължина 200 м и ширина 6 м публично е открит в края на 2021 година. От тогава стотици гости минават през него всекидневно или просто стопират да се насладят на изгледа към локалната Водноелектрическа централа или да видят друго знамение на техническите достижения – воден асансьор с помпи, които подвигат и смъкват на обособени равнища натоварени баржи за и от порт Генк. Средствата, в размер на 4,7 млн. евро, са отпуснати взаимно от бюджетите на провинция Лимбург, водната компания и Европейският фонд за районно развиване.

Освен с европейска поддръжка от 2019 година във фламандската част на кралството започва така наречен План Копенхаген “. С него държавното управление поддържа общините да аплайват и създават планове за велосипедна инфраструктура. Казано по различен метод за всеки план, по който са вложени две евро общински пари, от държавното управление прибавят към цената още едно евро. Планът е до 2025 година да има над 1000 км нови велосипедни пътища. И до момента в който Фландрия е извънредно дейна в тази активност, има над 100 общини навътре в страната, които не демонстрират интерес. Тази забележима бездна сред общините е установена от Европейската федерация на велосипедистите (ECF), написа The Brussels Times. В отчет се споделя, че е „ реализиран прочут прогрес във връзка с свързаната с вложенията икономическа политика за резистентен превоз както във Фландрия, по този начин и във Валония…Белгия обаче към момента има слаби резултати във връзка с пътната инфраструктура ". Окончателната рекомендация е страната да „ концентрира вложенията си върху зеления и цифровия преход, по-специално върху инфраструктурата за резистентен превоз ".

По отношение на вложенията, които Европейски Съюз отпуска за създаване на велоинфраструктура за интервала 2014 -2020 година са отпуснати над 2 милиарда евро, което е три пъти повече спрямо интервала сред 2007 и 2013.

„ Очевидно е, че Европа, посредством Зеления пакт залага на велосипедния превоз при гонене на упоритостите за по-малко CO2 до 2050 година ", написа Еuobserver.com, представен от самостоятелната online платформа 3e-news.net.

На ниво Европейски Съюз самото велосипедно придвижване се преглежда като основен фактор за устойчива градска подвижност и финансирането на планове за велосипедно придвижване е елементарно налично. В някои страни от общността обаче липсва ясно и обвързващо законодателство по отношение на стандартите за велосипедна инфраструктура. Политическата воля за въвеждането им е слаба, защото това би попречило на ползите на бизнесмените в региона на недвижимите парцели или би основало неудобства на водачите на коли.

Не единствено инфраструктурата за колоездене, само че и националната законодателна база и стандарти се нуждаят от усъвършенстване, в случай че Европейската комисия желае средностатистическият човек да се откаже от автомобила си и да схване колоезденето като средство за напредване.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР