Белгия и нейната столица Брюксел са сърцето на Европа, но

...
Белгия и нейната столица Брюксел са сърцето на Европа, но
Коментари Харесай

Брюксел - столицата на една млада държава

Белгия и нейната столица Брюксел са сърцето на Европа, само че страната е относително млада. В продължение на епохи територията на днешна Белгия е оспорвана сред Франция и австрийските Хабсбурги, а след наполеоновите войни е дадена на Нидерландия. Едва през 1830 година след революцията на европейската сцена се появява Кралство Белгия, която е конституционна монархия отпред с държател от Сакс-Кобург-Готската династия. Белгийският лозунг „ L`union fait la force “ или „ Обединението прави силата “ по-късно ще бъде заимстван от младата българска страна, се споделя в репортаж на БГНЕС.

Кралският замък – едно от чудесата на Брюксел

Една от най-красивите здания в столицата е кралският замък. След Виенския конгрес (1815 г.) Белгия и Нидерландия образуват една страна с две столици – Хага и Брюксел. Само че Брюксел е столица без кралски замък, тъй като предходният е изгорен в средата на 18 век. Това постанова оповестяването на конкурс от страна на крал Вилем I. Дворецът е приключен през 1829 година и той няма опция да го употребява дълго време поради революционната обстановка, довела до основаването на самостоятелната белгийска страна.

Така дворецът, който е по-стар единствено с една година от самото кралство, става нов
Всичко за Вашата сватба
дом за новата ръководеща династия. Построен в неокласически жанр, той е резиденция на първите Кобурги – Леополд I, Леополд II и Албер I. Синът на Албер резидира доста за малко, след гибелта на кралица Астрид през 1935 година той се реалокира в Лакен, който и до ден-днешен се счита за резиденция на белгийските монарси.

 Брюксел. Паментикът на Албер I

Първите трима монарси от Кобургската династия са в доста близки другарски и роднински връзки с българския клон на династията. Така Леополд I е женен за Луиза-Мария Орлеанска, сестра на княгиня Клементина, майката на цар Фердинанд. Дъщерята на Леополд II Луиза е омъжена за принц Филип, най-големият брат на цар Фердинанд. Между Албер I и цар Борис III съществуват извънредно топли и доверителни връзки.

Ако видите белгийският байрак да се развява от покрива на Кралския замък, това сигурно е знак, че кралят и кралицата са там.

Триумфалната арка – успех на икономическата мощност


 Брюксел. Триумфалната арка


Една от забележителностите на Брюксел е и Триумфалната арка, намираща се на пешеходно разстояние от постройката на Европейската комисия. Тя е ситуирана в Юбелпарк, който е едно от обичаните места за разходки. Повечето здания са издигнати през
Всичко за Вашата сватба
80-те години на 19 век и са направени по поръчка на Леополд II. Самата Триумфална арка е ситуирана в центъра на парка. Направена от желязо, стъкло и камък тя е знак на индустриалната мощност на страната.
Освен хубавите естествени гледки, искащите могат да посетят и музеите, които се намират в съседство на арката. Сред тях с максимален интерес се радват Автомобилният и Военният.
По обявата работи: Георги Даскалов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg